Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Битката за МВР в служебния кабинет е безмилостно жестока

   
Битката за МВР в служебния кабинет е безмилостно жестока

В 11:00 ч. днес президентът Румен Радев ще приеме номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева и едва тогава ще стане ясно дали тя е успяла да състави правителство.

Неяснотата, която продължава да стои, е дали Калин Стоянов ще остане вътрешен министър. Вчера при посещението си на ГКПП-Кулата той бе уклончив: "Не мога да ви кажа дали ще бъда част от новия служебен кабинет". Много са знаците обаче, че Стоянов не е одобрен за поста.

Грънчарова води интензивни срещи през изминалите дни, но предпочете да запази мълчание пред медиите. Счита се, че тя е одобрила поне трима министри от досегашното служебно правителство на Димитър Главчев - на финансите (Людмила Петкова), на правосъдието (Мария Павлова) и на образованието и науката (Галин Цоков).

Очакванията са също на постовете си да останат земеделският министър Георги Тахов, енергийният Владимир Малинов, както и този на икономиката Петко Николов. Съгласие да останат са дали още военният министър Атанас Запрянов, транспортният Георги Гвоздейков, Найден Тодоров (на културата) и Галя Кондева (на здравеопазването).

Ако Горица Грънчарова-Кожарева върне папката с изпълнен мандат, то държавният глава трябва да издаде указ за назначаването на служебното правителство и да насрочи предсрочния парламентарен вот за 20 октомври. Това ще са седмите избори от 2021 г. насам, а Кожарева ще бъде начело на шестото служебно правителство за този период.