Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Номинираната за служебен премиер ще представи състав за кабинет, кои са спряганите имена

   

  BGNES

Днес, 19 август, от 11.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Горица Грънчарова–Кожарева.

Днес изтича срокът за съставяне на служебен кабинет. Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева трябва да представи пред президента попълнен с имена на министри проектокабинет.

Грънчарова имаше една седмица да проведе разговори и да направи своя избор. Най-важната задача на служебното правителство е организирането на честни и свободни избори, а за да може изборите да се проведат на 20-ти октомври, то новият служебен кабинет трябва да положи клетва пред Народното събрание най-късно на 20 август.

Финансовият министър Людмила Петкова ще запази поста си, като в разговора ѝ с Кожарева са обсъдили да остане и вицепремиер.

По неофициална информация Грънчарова е провела и разговор с Мария Павлова, която е начело на правосъдното министерство.

Служебният земеделски министър Георги Тахов остава на поста си и в кабинета на Горица Грънчарова. Служебният вътрешен министър Калин Стоянов не е получил покана да остане на поста си и в кабинета на Грънчарова.

Постовете си запазват и служебният енергиен министър Владимир Малинов, както и този на икономиката Петко Николов.

„Ако получа предложение от министър-председателя, каза той, ще го приема с цел именно проверката на "Булгартрансгаз" да бъде приключена, но и защото има още много ключови въпроси, които да бъдат решени“, уточни Малинов.

Досега министрите, които са приели и вероятно ще запазят постовете си в новия служебен кабинет са: на отбраната, транспорта, културата, правосъдието, финансите - Атанас Запрянов, Георги Гвоздейков, Найден Тодоров, Мария Павлова, Людмила Петкова.

Съгласни са да останат министри и Галин Цоков на образованието и Галя Кондева на здравеопазването.

Иван Кондов пък най-вероятно ще поеме поста служебен министър на външните работи, досега той се заемаше от Димитър Главчев.

Бившият министър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев Даниела Везиева, заяви, че би приела покана от Грънчарова, но зависи от поставените към нея условия.

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов също е провел разговори с бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева относно участие в нов кабинет. Карадимов би приел да остане на поста, но това ще „зависи от много фактори“.