Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Свят

Мицкоски: Няма да позволя на съседните държави да показват мускули срещу Македония

   
Мицкоски: Няма да позволя на съседните държави да показват мускули срещу Македония

Македонският премиер Християн Мицкоски заяви, че страната не трябва да позволява на своите съседи "да показват мускули" срещу нея, предаде БГНЕС.

Министър-председателят на Северна Македония направи коментара във връзка с бягството на Блерим Рамадани, който беше арестуван от Скопие със заповед на Интерпол, издадена по искане на Сърбия, но после избяга от домашен арест и все още е в неизвестност.

"Случаят с Рамадани е още едно потвърждение, че съдът се ползва с 2% доверие сред гражданите и докато такива съдии са част от съдебната система, не можем да имаме правова държава", каза Мицкоски и добави:

"Въпросът не е къде е той, а защо е решено да бъде под домашен арест - въпрос, който трябва да се разглежда много сериозно. Това не трябваше да е тема. Апелирам към всички вас да не позволяваме на нашите съседи да използват страната ни, за да си показват мускулите. Съдебната практика е ясна – харесва ли ни или не, това е друга тема. През 2019 г. обаче Върховният съд взе решение, с което тогавашният заловен човек, в резултат на международна заповед от Сърбия, беше освободен. Защо този съдия прави такава съдебна гимнастика, инженерство, това е тема за друг анализ".

Бившият член на АОК Блерим Рамадани избяга от домашен арест от къщата на свой роднина, след като беше арестуван миналия месец на границата между Косово и РСМ. Македонското МВР издирва лицето.

БГНЕС припомня, че Рамадани беше арестуван на 17 юли и отведен в затвора Шутка за 30-дневно задържане за екстрадиция.

Съдържанието на заповедта за арест се основава на подозренията на Сърбия, че той, като бивш член на АОК, е извършил военни престъпления.

Решението на Скопие предизвика остри реакции в страната и региона.

Една от партиите на албанците в РСМ "Демократичен фронт за интеграция" обвини правителството на Християн Мицкоски, че се превръща в марионетка на Сърбия. Македонският външен министър Тимчо Муцунски заяви, че случаят е в ръцете на съда.

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че властите в Прищина са в контакт с колегите си от Скопие и „няма да се стигне до подчинение на агресивността на Сърбия към Косово“.