Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари

Запрянов опроверга Възраждане за доставка на помощ за Украйна през Дунав мост при Русе

   
Запрянов опроверга Възраждане за доставка на помощ за Украйна през Дунав мост при Русе

България не доставя помощ за Украйна по сухопътните си граници. Това увери по време на парламентарния контрол служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР. Той отговори на въпрос на депутата от "Възраждане" Златан Златанов дали е осигурена безопасността на транзитните превози, минаващи през територията на област Русе и Дунав мост. "По отношение на помощта за Украйна - не преминават никакви сухопътни транспорти през Русе. Става въпрос за придвижване на войски, които преминават за учение и се връщат от Турция и през Гърция", обясни Запрянов.

Той отбеляза, че като член на НАТО България участва в различни мисии и учения, които се провеждат на територията на страната и извън нея и затова у нас транзитно преминават войски и техника.

"Ние вземаме мерки с Министерство на вътрешните работи, така че фирмите, които правят износ, също на взривни и опасни материали, ние не ги контролираме, но те също са длъжни да спазват изискванията", каза още военният министър.

Атанас Запрянов коментира и предизвикал скандал клип с рап музика, рекламиращ военната служба. По думите му видеото е било разпространено без негово и на съответните дирекции съгласие. Заради него е освободен директорът на Информационния център на Министерство на отбраната (МО). "По темата със скандалния клип - не, не съм информиран. Същият клип не е разработен и обсъждан дори в ръководството на Информационния център, не е уведомена и дирекцията в Министерството на отбраната", заяви Запрянов и допълни, че видеото е пуснато "без съответните санкции и разрешения".

Веднага след публикуването на клипа, той е изтрит от страницата на Информационния център на МО.