Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари

Езикът на тялото: Путин е на ръба на нервна криза

   
Езикът на тялото: Путин е на ръба на нервна криза

Руският президент Владимир Путин е на ръба на нервен срив, докато украинската армия продължава да напредва в руската Курска област, пише News.de.

На 6 август ВСУ извърши изненадваща инвазия в Курска област, пренасяйки войната на руска територия. Десетки населени места бяха превзети от ЗСУ, а хиляди руски войници вдигнаха бялото знаме и се предадоха на украинските сили.

Езикът на тялото на руския лидер показва, че през последните дни той е особено изнервен и неспокоен. Източници, близки до Кремъл, разкриват, че той не е бил толкова изнервен от години, повече отколкото по време на бунта на частната армия „Вагнер“ (на Пригожин) през 2023 година.

В началото властта в Москва отричаше, че става въпрос за мащабна инвазия на чужда армия на руска територия – нещо, което не се е случвало от Втората световна война насам. С всеки изминал ден обаче на Путин и обкръжението му става все по-трудно да отрекат очевидното. Financial Times пише, че Путин не може да отрече сериозността на ситуацията, като се има предвид, че около 200 000 души бяха евакуирани от граничните райони (някои медии пишат за повече евакуирани).

Президентът на Русия нарича действията на Украйна тероризъм и провокация. А в усия все повече се говори, че Москва в даден момент ще трябва да обяви нова мащабна мобилизация – сценарий, който Путин иска да избегне на всяка цена. Причината е, че това е непопулярна мярка, и на практика с нея Кремъл ще признае негласно, че Русия е загубила огромно количество войници във войната си срещу Украйна. По данни на Генералният щаб в Киев от началото на пълномащабната инвазия са били елиминирани 596 000 руски войници.