Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Свят

Тайланд избра Петонгтарн Шинаватра за най-младия премиер

   


Парламентът на Тайланд избра Петонгтарн Шинаватра за най-младия министър-председател в петък, пише News.

37-годишната дъщеря на противоречивия политически лидер Таксин Шинаватра преодоля гласуването в парламента с лекота и сега е изправена пред бойно кръщение само два дни след като съюзникът Срета Тависин беше освободен от поста премиер от съдебната система, централна за две десетилетия периодични сътресения в Тайланд.

Тя ще стане втората жена министър-председател на Тайланд и третата Шинаватра, която ще заеме най-високия пост след леля си Йинглук Шинаватра и бащата Таксин, най-влиятелният и поляризиращ политик в страната.

Петонгтарн бе избрана с 319 гласа, или почти две трети от парламента. Тя не присъстваше в парламента и наблюдаваше вота от централата на своята партия "Пеу Тай".

Първият й публичен коментар за победата беше публикуването в Instagram на снимка на нейния обяд - пилешки ориз - с надпис: "Първото хапване след изслушване на гласуването".

Петонгтарн никога не е служила в правителството и решението да бъде издигната на поста премиер е рисковано за нейната партия и баща й.

Тя незабавно ще се сблъска с предизвикателства на множество фронтове, като икономиката буксува, конкуренцията от опозиционната партия нараства и популярността на "Пеу Тай"  намалява, тъй като все още не е изпълнила водещата си програма за парични раздавания на стойност 500 милиарда бата (14,25 милиарда долара).