Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Все още не са ясни причините за взривовете край Елин Пелин, прокуратурата чака експертизи

   


Прокуратурата даде подробности за взривовете край гара Елин Пелин.

"Гърмежите от фойерверки бяха продължителни, което затрудни разследването. Огледът на местопроизшествие се проведе от 5 до 9 август. Екип от следователи направиха оглед на складовите помещения, където бяха взривовете", обяви от Окръжна прокуратура - София на брифинг.

Направени са и огледи на складовата база на голяма хранителна верига, която беше обхваната от пожар вследствие на взривовете. Едва от 5 август е започнало същинският оглед на местопроизшествието, тъй като едва тогава е било безопасно да се правят огледи на складовете на въпросната фирма. Направени са общо 8 огледи, над 30 свидетели са били разпитани, включително в днешния ден само са били разпитани 4-5 свидетели, поясниха още разследващите.

Досъдебното производство е започнало в деня на инцидента.

В Националната следствена служба се е образувал екип от 6 души, който да се занимава с разследването. Към момента са изготвени експертизите за загиналите четирима във взривовете. Първите две жертви са починали вследствие на взривни травми. Другите двама, починали в болница, поради голяма степен на изгаряния и произтичащи от това усложнения.

Конкретната причина за взривовете ще може да се назоват след като са готови съответните експертизи.

Най-важната експертиза, която може да даде отговори за причината - е комплексната експертиза за веществени доказателства. Иззети са над 50 веществени доказателства и експертизата трябва да отговори дали има взривни вещества и пиротехническа изделия, както и каква е причината да се взривят и да се види в каква последователност възникват взривовете. След това се очаква пожаротехническа експертиза.

Към момента е ясно, че в складовете са се съхранявали пиротехнически изделия.

Температурата в района на Елин Пелин е била около 35 градуса, което може да е било предпоставка за настъпилия инцидент.

Към този момент не е ясно дали пожар е предизвикал взрива или е имало взрив, който впоследствие да предизвика пожара.

От прокуратурата уточниха, че загиналият във взривовете доц. Шишков е подготвял пиротехнически изделия за мероприятие.

Според разследващите, няма данни на територията на складовете да са се съхранявали бойни вещества. Но не е ясно какво количество пиротехнически изделия са се съхранявали.