Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Свят

Москва осъди руско-американска балерина на 12 г. затвор - заради дарение от 52 долара

   
Москва осъди руско-американска балерина на 12 г. затвор - заради дарение от 52 долара

Руско-американската гражданка Ксения Карелина беше осъдена на 12 години затвор за „държавна измяна“ от руски съд, след като е направила дарение от малко над 50 долара на проукраинска благотворителна организация, предаде АФП.

Карелина, 32-годишна балерина и служител в спа, живееща в Лос Анжелис, беше задържана от полицията в руския град Екатеринбург в края на януари, докато е гостувала на роднини.

„Съдът призна Ксения Карелина за виновна за държавна измяна и я осъди на 12 години затвор в колония с общ режим“, казаха от Свердловския областен съд в уралския град Екатеринбург.

Тя е дарила 51,80 долара на базираната в Ню Йорк благотворителна организация „Разом за Украйна“ малко след като Русия започна пълномащабната си военна офанзива през февруари 2022 г., съобщиха руски правозащитни организации и американски медии.

Службата за сигурност FSB на Русия я обвини, че е събирала пари, които „са били използвани за купуване на тактически медицински консумативи, оборудване, оръжия и боеприпаси за украинските въоръжени сили“.

Карелина се призна за виновна по обвиненията на изслушване миналата седмица.

Вашингтон обвини Москва, че арестува негови граждани по неоснователни обвинения, за да ги използва като разменна монета за освобождаване на руснаци, осъдени в чужбина.

Осъждането на Карелина се случи малко повече от две седмици, след като Русия освободи американския репортер Еван Гершкович, бившия американски морски пехотинец Пол Уилан и още 14 души в рамките на най-голямата размяна на затворници със Запада след Студената война.

На 14 август американец, обвинен в насилие срещу руски служител на реда в Москва, беше осъден на 15 дни задържане под стража за „хулиганство“. /БГНЕС