Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Спорт

Петър Стойчев преплува 7-те най-трудни протока в открити води Oceans Seven

   


Плувецът Петър Стойчев стана първият българин и едва 31-ият в света, преплувал седемте най-трудни протока в открити води "Oceans Seven". Стойчев завърши постижението с преплуването на протока Цугару в Япония.

Новината съобщи самият Стойчев в профила си във "Фейсбук".

"Успях да преплувам и последния, седми, маратон в открити води от "Oceans Seven"! При тежки условия, между два тайфуна в района, успях да изплувам и протока Цугару. Стартирах от град Кодомари в 4:18 часа японско време, стигнах брега на Хокайдо в 13:48 часа. Преодолях дистанцията за 9 часа, 30 минути и 20 секунди. За малко над 3 часа бях на половината от дистанцията, след което насрещните течения станаха много силни. Беше изключително тежко плуване, но над умората изплуват щастието и гордостта, че станах първият българин с "Oceans Seven", написа Петър Стойчев.

Седемте протока са Ламанш, Кук, Гибралтар, Молокай, каналът Каталина, Северният канал и Цугару.

Следващата цел за Стойчев е отново да преплува Ламанша, за да подобри световния рекорд за преминаване на седемте протока за най-кратко време. "Настоящото постижение е на Анди Доналдсън. Той стана първият в света, успял да преплува и седемте маратона в рамките на 1 година - от 7 август 2022 до 27 юли 2023 г. За петте месеца от средата на март 2024 г. до средата на август 2024 г. успях да преплувам шест от седемте си маратона от "Oceans Seven". Затова реших да преплувам отново Ламанша, за да опитам да подобря рекорда и да стана първият човек в света, постигнал "Oceans Seven" за половин година!", завършва поста си във "Фейсбук" Стойчев.