Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

Отбелязваме Голяма Богородица

   


На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. В храмовете в цялата страна ще бъдат отслужени тържествени литургии. Кюстендил отбелязва "Панагия - въздигане на хляба". Българският патриарх Даниил се очаква да пристигне в града.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието, на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. 

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Разрешава се риба. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Хиляди вярващи от цялата страна се стичат в Бачковския манастир, за да почетат Божията майка и да се помолят за здраве, успех и спасение. Светата обител празнува и своя храмов празник.

Пред чудотворната икона на Света Богородица от сутринта се извива огромна опашка от хора, които чакат да се помолят. Стотици са свидетелствата за нейните сили.

Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.