Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Опожареният дом за възрастни в Банкя е бил незаконен

   

  BGNES

Домът за възрастни в Банкя, в който един човек загина при пожар, е работил без лиценз, е установила проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ). Тя е извършена в края на юни 2024 г. по сигнал на друга администрация, съобщиха от АКСУ.

Заради отказа за предоставяне на информация инспекцията е извършена със съдействието на СДВР.

При нея е установено, че в обекта пребивават 11 души със здравословни проблеми.

От АКСУ веднага са сигнализирали всички компетентни органи, включително МВР и прокуратурата, за нелегалната дейност на дома, който не е социална услуга по смисъла на закона. Законът не позволява на агенцията да се намеси и да затвори заведението без лиценз, уточняват от АКСУ.

Фасадата на дома за възрастни е доста по-привлекателна.  Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Веселин Кожухаров заедно с експерти бе на място, за да окаже съдействие за пренасочване на обитателите към подходящи социални услуги. Три жени ще бъдат настанени в два държавни дома за стари хора.

Социалното министерство напомня, че за да бъде гарантирано в най-голяма степен качеството на социалните услуги и здравето и безопасността на потребителите, частните доставчици подлежат на лицензиране. Списъкът с лицензираните е достъпен на сайта на АКСУ. Списъкът със социалните услуги, делегирани от държавата дейност, е публикуван на сайта на АСП.