Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

Кирил Петков: Чадърът над Вълка се вдигна и реши да стане бухалка заради Пеевски

   

  BGNES

"Продължаваме промяната - Демократична България" настояха за оставката на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и обявиха, че в момента регулаторът се ползва като бухалка от страна на лидера на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски като "бухалка за уреждане на лични сметки". 

Тази сутрин прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и полицаи влязоха в имоти на Румен Гайтански-Вълка във връзка с разследването на кредит, отпуснат на негова фирма от Българската банка за развитие (ББР). Преди няколко дни от КПК съобщиха, че Гайтански плаща дълговете на Ахмед Доган за ТЕЦ Варна чрез заема от 150 млн. от ББР.

Днес ПП-ДБ внесоха искане за оставката на изпълняващия длъжността председател на антикорупционната комисия Антон Славчев в деловодството на парламента. В кулоарите на Народното събрание (НС) съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира, че вероятно Вълка и Стоян Мавродиев са избягали от България. 

Той напомни, че когато беше служебен министър на икономиката алармира, че ББР се източва, но че тогава държавните органи не реагираха, както и в следващите години. 

"И сега какво прави г-н Славчев начело на КПК? Изведнъж чадърът се вдигна и реши да стане бухалка заради Пеевски и изведнъж това са поредните престъпници, изчезнали от страната безследно", заяви Кирил Петков. 

Той посочи, че законопроектът на ПП-ДБ за правила на избор на членове на реформираната Антикорупционна комисия "седи на трупчета" в деловодството. "Ето затова внесохме искане за оставката на Атанас Славчев, начело на КПК", добави Кирил Петков.

Депутатът Божидар Божанов допълни, че в момента КПК се използва, за да се "уреждат лични сметки". Той посочи, че ПП-ДБ от години искат да се разследват предполагаемите кражби от страна на Румен Гайтански-Вълка. 

"Явно КПК действа по команда на г-н Пеевски", заяви Божанов. 

По думите му това, че институциите действат по команда губи доверието на гражданите. 

offnews.bg