Понеделник, 16 Сеп 2024
           

Насар, Новиков и Рамазанов ще получат държавна премия от 250 000 лв.

   

  trud.bg

Гимнастичката Боряна Калейн взима 200 000 лв., а бронзовите медалисти Андреев, Ализаде и Ибанес - по 100 000 лв. 

Министерски съвет отпусна премиите за българските медалисти и участници на олимпийските игри в Париж. Това заяви на последното заседание на кабинета служебният министър-председател Димитър Главчев. 

Тримата олимпийски шампиони - Карлос Насар във вдигането на тежести и борците Семен Новиков и Магомед Рамазанов ще получат по 250 000 лева, сребърната медалистка в художествената гимнастика Боряна Калейн - 200 000 лева, а бронзовите Божидар Андреев (вдигане на тежести), Кимия Ализаде (таекуондо) и Хавиер Ибаниес (бокс) - 100 000 лв. 

Предвидени са парични премии и за всички, класирали се до 8-о място.

"Няма как да не поздравя спортистите, техните треньори и ръководители на федерации за това, че представителите ни, които се състезаваха от името на България, успяха да направят най-успешната Олимпиада от 20 години насам. Не си приписваме никакви успехи и няма как да си припишем. Държавата като цяло е длъжник. Колкото и да се дава за спорт, а и не само, средствата не са достатъчни", отбеляза Главчев.

"Струва си да отбележим и да бъдем признателни на българските спортисти, тъй като те по традиционен начин прославят името на България. Не говоря само за шампионите и призьорите. Всички, които участваха, съм сигурен, че даваха максимума, който могат. Някои и нямаха шанс. В спорта и живота трябва и малко късмет, за да постигнеш това, което си си намислил. Пожелавам на всеки следващ премиер удоволствието, което изпитах аз, да се срещна и да поздравя българските олимпийци. Наистина усещането беше неописуемо", каза още служебният премиер. 

Главчев поздрави и ръководството на Министерството на младежта и спорта за реакцията и намирането на спонсори, които да покрият дълга на Българската федерация по вдигане на тежести към международния орган, за да може все пак родните щангисти да пътуват към Париж.

Размерът на премиите за олимпийците бе ясен преди началото на Игрите.  Страната ни е на 23-то място по възнаграждения.  Най-щедро е правителството на Хонконг - 768 500 долара за златен медал. Следват Сингапур (737 000) и Тайван (720 000).