Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Депутатите от ДПС Ахмед Доган си върнаха оперативното ръководство на партията

   


Напусналите и изгонените депутати от ДПС, подкрепящи почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган си върнаха оперативното ръководство на партията. Централното оперативно бюро и депутатите на Доган са успели да проведат редовно заседание, съобщиха от централата на партията във Фейсбук страницата си.

Това е първата крачка в битката за контрол на партията, но засега тя не води до нищо. Делян Пеевски е избран за лидер на ДПС на национална конференция. За да бъде свален от поста, а тези, които го подкрепят - изгонени, трябва да се свика Националния съвет на ДПС.

Пленумът на движението се състои от 240 души. Той може да се свика и от Ахмед Доган и от съпредседателя Джевдет Чакъров. За да стартира заседание, пленумът на ДПС трябва да има мнозинство от 160 души, а хората на Доган вероятно не разполагат с всички тези гласове.

Ако се свика Централен съвет на партията, Доган може да изключи тези, които са срещу него, тъй като с обикновено мнозинство може да задейства чл. 6 от устава на партията: "При неспазване на Устава и Програмните документи на Движение за права и свободи, уронване престижа на партията, неизпълнение на решения и възложени задачи, груби лични прояви (...) член на партията може да бъде изключен”.

Националният съвет трябва да бъде свикан, ако ДПС иска да се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори, тъй като на него се определят изборните документи и кандидатските листи.