Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Спорт

Исторически срам раздели Лудогорец от Шампионската лига

   


„Европейски футболни хроники“ отново ви прави съпричастни на най-интересните сюжети от вечерта в турнирите на УЕФА. Поради насрочения за днес финал за Суперкупата на Европа между Реал Мадрид и Аталанта всички мачове от квалификациите на Шампионската лига бяха изместени за вчера, като сред изненадващите резултати за съжаление бе и такъв с българско участие, пише OFFNews.

Тотален разпад в Разград

В историята на българското участие в евротурнирите родните отбори са претърпявали редица тежки поражения, но никой не бе допускал 7 гола в домакински мач. Хегемонът в първенството Лудогорец имаше нещастието да влезе в хрониките с това негативно постижение, губейки с 2:7 след продължения домакинството си на Карабах.

До този момент начело на негативната листа бе Локомотив София, който през 1977 г. претърпява разгром с 1:6 от Андерлехт. Сравнение между белгийския гранд, имащ в редиците си имена като Ари Хаан, Франк Веркаутерен и Франки ван дер Елст и интернационалния микс, обединен под емблемата на азерския представител е несериозно да се прави.

Всъщност до 25-ата минута всичко за „орлите“ изглеждаше прекрасно – те успяха да се съвземат след ранното попадение на Жуниньо и обърнаха с две попадения на швейцарския национал Квадво Дуа. Голмайсторът посвети едно от попаденията си на своя тежко контузен съотборник Бърнард Текпетей, в чест на когото домакинските фенове направиха специална хореография.

Още при сериозната грешка на Оливие Вердон за първия гол обаче се видя, че отбраната на разградчани ще има проблеми. В края на първата част съдията Симоне Соца отсъди дискусионна дузпа за Карабах, която бе превърната в гол от Ясин Бензия, а алжирецът асистира на бившия играч на Черно море Патрик Андраде за 2:3.

Дори и да отбележим, че късните голове през първата част са повлияли психологически на играчите на Георги Дерменджиев, те нямат никакво оправдание – в хода на редовното време съперника им извърши три принудителни смени и въпреки това най-чистото положение се откри пред Абдулах Зубир, който уцели гредата. След ранния гол на Турал Байрамов в добавените 30 минути Лудогорец буквално се разпадна и Редон Джиджа, Андраде и Бензия оформиха нелицеприятното 2:7.

Така вместо срещу Динамо Загреб в плейоф за влизане в групите на Шампионската лига, „орлите“ ще се изправят срещу молдовския Петрокуб Хънчещ в битка за групите на Лига Европа. По програма Лудогорец трябва да приеме намиращия се в отлична форма Левски в събота в шампионатен мач, но дори и евентуално отлагане на двубоя едва ли ще свали градуса на напрежение в лагера на разградчани.

Десподов и ПАОК жертви на „поредна футболна драма“

Старото коментаторско клише „каква поредна футболна драма“ най-добре описва случилото се на срещата между ПАОК и Малмьо, която гръцкия шампион загуби с 3:4 след продължения. Четирикратният футболист на годината на България Кирил Десподов се появи като резерва в 72-ата минута, но в крайна сметка не успя да помогне на солунския гранд, който след равенството 2:2 в първата среща имаше всички предпоставки да продължи напред.

Мачът на „Тумба“ предложи много голове и качествена драма, като над всички бе попадението на Константинос Кулиеракис за 2:1, отбелязано с мощен удар от над 25 метра. Играчите на Хенрик Ридстрьом показаха непримирим дух до самия край и пратиха срещата в продължения след попадение на Нилс Зетерстрьом в 6-ата минута на добавеното време.

Именно той бе в основата на оказалия се победен гол, дело на Андерс Кристиансен в 99-ата минута. Твенте и ФЧСБ бяха на път да направят немислимото, след като с късни две попадения притиснаха до предела на силите им РБ Залцбург и Спарта Прага, но в крайна сметка се простиха с турнира (съответно 3:3 и 2:3 у дома).

Специално разочарование

Мечтата на Фенербахче да влезе в групите на Шампионската лига под ръководството на Жозе Мауриньо се провали с гръм и трясък, след като истанбулския гранд завърши 1:1 след продължения при домакинството си на Лил и отпадна от турнира на богатите. Още в самото начало на двубоя на стадион „Юлкер“ домакинските фенове се проявиха, улучвайки с предмет френския вратар Люка Шевалие.

Жозе Мауриньо нямаше поводи за усмивки след отпадането на тима си от квалификациите на Шампионската лига

Лил успя да удържи преднината си от първия мач до самия край, когато автогол на Бафоде Диаките прати двубоя в продължения. Там шансовете на турския тим нарастнаха изключително много след директния червен картон на резервата Айса Манди. Всичко обаче приключи в 118-ата минута, когато Джонатан Дейвид реализира дузпа, отсъдена за игра с ръка на Джейдън Оостерволде.

След мача Специалния не изневери на стила си и заяви, че за отбора му е от по-голямо значение участието в Лига Европа, тъй като за разлика от Шампионската лига там има реален шанс да спечели надпреварата.