Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Свят

Байдън: Украинската офанзива в Русия "създава истинска дилема за Путин"

   


Украинската офанзива в Русия "създава истинска дилема за Путин", каза американският президент Джо Байдън в своя първи коментар по темата, пише Mediapool.

Той обясни, че през последните дни разговаря с екипа си "на всеки четири-пет часа" по този въпрос, и увери, че САЩ са "в постоянен контакт с украинците".

Русия трябва да бъде принудена да участва в среща на върха за постигане на мир в Украйна, тъй като тя няма да  го направи по своя воля, каза по-рано във вторник Михайло Подоляк, който е съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

В интервю за украинската национална телевизия Подоляк коментира, че един от методите за принуда са действията на бойното поле, визирайки безпрецедентната украинска трансгранична операция в руската Курска област.

"Обикновените призиви към Русия не дават резултат, само набор от средства за принуда сработват“, заяви Подоляк.

Съветникът на украинския президент добави, че с действията си в граничните райони на Русия Украйна решава ключовия въпрос за собствената си сигурност.

"Това е унищожаване на военната инфраструктура и формиране на т.нар. санитарни зони, така че Русия да не може да използва там оборудване, което нанася удари дълбоко навътре в територията на Украйна", каза той.

Седмица след началото на нахлуването на украинските сили в Курска област Украйна заяви, че контролира 74 руски селища и продължава настъплението си.

"Въпреки трудните и интензивни боеве, напредъкът на нашите сили в Курска област продължава. Има 74 населени места под контрола на Украйна", написа украинският президент Володимир Зеленски в "Телеграм".

Във видеоконферентна среща със Зеленски главнокомандващият украинските въоръжени сили, генерал Олександър Сирски е казал, че украинските сили са завзели 40 квадратни километра нова територия през последните 24 часа.

В ежедневното си обръщение към сънародниците си, Зеленски заяви, че Украйна още веднъж е доказала, че е способна да поеме инициативата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние още веднъж доказахме, че във всякаква ситуация, ние, украинците, сме способни да постигнем нашите цели. Ние сме способни да защитим нашите интереси и нашата независимост", подчерта украинският президент.

Украинският президент заяви освен това, че стотици руски войници вече са се предали в Курската област и отношението към тях е хуманно, предаде Укринформ.

"Разширяваме зоната на активните операции. Главнокомандващият докладва, че нашите сили контролират 74 общини в Курска област. Благодаря на всеки войник, на всеки командир, който осигурява това. Още веднъж благодаря на всички наши момчета, които попълват "обменния фонд" - това е много важно за нашата държава", каза Зеленски.