Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Мартин Димитров: Радев да каже - чий е Курск, след като там се вее украинско знаме?

   
Мартин Димитров: Радев да каже - чий е Курск, след като там се вее украинско знаме?

Смяната на Калин Стоянов е спешен въпрос и огромен тест, както за новия премиер, така и за президента Радев

Заради некоректна процедура на Агенция „Митници“ има риск да загубим европейското финансиране за милиони, казва пред Faktor.bg депутатът от ПП-ДБ

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Димитров, 50-тия парламент е към своя край, какво успя да свърши опозицията през изминалите няколко месеца?

- Влизането от избори в избори се превръща във все по-голям риск за демокрацията и опитите тази нестабилност да се използва от хора, които искат да върнат тоталитарни практики в България не трябва да се подценява. Работата на парламента в такива условия е осакатена, което създава среда за популистки и крайни настроения. Доближихме се още до еврозоната с приетите допълнения на ПП/ДБ към решението на НС, а именно задължихме служебния кабинет да предприеме всички действия за влизане в еврозоната от 01.07.2025 г. и да поиска конвергентен доклад в двуседмичен срок от изпълнението на последния критерий. 

- Продължавате ли да сте противник на служебните кабинети на Румен Радев?

- Договорът с „Боташ“ е пример за огромните щети, които могат да бъдат нанесени от безконтролни служебни правителства.  Да плащаш за 13 години напред по около 1 млн. лева на ден, без значение дали въобще ползваш услугата е истинско безобразие. Могат да бъдат дадени и други примери, но този е най-драстичният.

- В ход е създаване на ново служебно правителство, с нов премиер, какъв трябва да бъде профилът му, към кои от досегашните министри имате резерви?

- Най-важната задача на служебното правителство е честността на изборите. На последните избори нямаше необходимото противодействие на купуването на гласове. Прегледът на рисковите секции показва, че МВР не са взели нужните мерки. В този смисъл смяната на Калин Стоянов е спешен въпрос и огромен тест, както за новия премиер, така и за президента Радев, който, ако желае може да има влияние по кадровите въпроси. Напомням как Радев спря назначението на Даниел Митов, но не направи същото за МВР.

- Вероятно вие сте народният представител, с най-много актуални питания към министрите, какъв е ефектът от тази атака?

- Досега съм задал 40 въпроса, които имат за цел контрол над действията на изпълнителната власт. Парламентарният контрол има огромна сила и кара изпълнителната власт да коригират поне част от изкривяванията в своята работа. Например благодарение на регулярни въпроси министър Коритарова се принуди да дава отчет за изпълнението на капиталовата програма на общините, която в нейния мандат е „забулена в тайна“, а темата касае инфраструктурата във всяка община, тоест проблеми видими и болезнени за гражданите.

- Има ли все още опасност България да загуби близо 100 милиона финансиране от ЕК за закупуване на скенери за митниците? Защо министърът на финансите засекрети отговора на вашето питане?

- Отново със средствата на парламентарния контрол стана ясно, че Агенция митници са засекретили процедура за закупуване на ренгеново оборудване, въпреки, че в началото са провели отрита обществена поръчка за същото. Това е ужасна практика и, ако не бъде осветлена и спряна, утре всяка техника от телефони до компютри ще се купува със заобикаляне на закона за обществените поръчки. А накрая понеже не е проведена конкурентна процедура има риск да загубим европейското финансиране за ренгеново оборудване.

- Ние сме част от геополитиката, а днес над Курска област се вее украинско знаме – чий е Курск по логиката на Румен Радев?

- Войната на Путин в Украйна е причина за смъртта и разрушените съдби на най-много хора пред 21 век. Безумна война, която беше напълно излишна и е резултат от имперски амбиции. За да има мир трябва да бъде отблъснат агресорът. Ако Путин не бъде спрян има огромен риск да набележи следващата жертва. Нека сега Радев да каже чий е Курск?