Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

Джартов: Започва обучение на кметовете за използване на системата BG-ALERT

   


Обучението на кметовете за използване на системата BG-ALERT започва следващата седмица. Подадените заявки са 40. Това заяви директорът на ГДПБЗН гл. комисар Александър Джартов, пише NOVA.

Той обясни, че обявяване на бедствено положение се прави по определен ред. Кметът на населеното място трябва да се консултира с всички членове на сформирания щаб и да предприеме съответните мерки. Главният комисар каза още, че за предупреждение на населението може да се използват системата BG-ALERT, Националната система за ранно предупреждение и медиите.

Джартов информира за борбата с огнените стихии пред последните дни. Той посочи, че към момента няма опасност за населените места. Всички пожари, които възникнаха в понеделник, са овладени. На места в Пловдивско огънят е загасен.

Няма усложняване на обстановката, но дежурствата продължават, посочи още главният комисар.

Той коментира и ситуацията с двамата огнеборци, пострадали при гасенето на пожара край Вършец. Те бяха ранени, след като автомобилът им се обърнал. Двамата са в добро общо състояние. Единият е с порезни рани по ръката, а другият - с три счупени ребра, каза Джартов.

За пожара в Северна Македония, който бушува на 3 км от българската граница, Джартов каза, че на този етап няма опасност за България, тъй като огънят се разпространява в посока север-запад. Той поясни, че на място има екипи на пожарната и горското стопанство и с превантивна цел се правят просеки.

За пожарите в Гърция експретът заяви, че страната ни е предложила помощ от два пожарни автомобила с 15 служители, но към момента южната ни съседка не се е възползвала.

Джартов обясни, че причината страната ни да е в челните позиции по пожари в Европа за тази година е буйната растителност и фактът, че терените, на които възникнаха, са труднодостъпни. Друг сериозен фактор е силният вятър, каза още главният комисар. И за пореден път призова хората да не палят огън сред природата.