Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Свят

Първа жертва от пожарите в Гърция

   


Продължава борбата за овладяване на опустошителните пожари в Гърция. В района на Атина изгоряха къщи и жилищни блокове. Най-малко 40 огнища бушуват в цялата област Атика. В столицата властите отвориха олимпийския стадион, за да настанят евакуираните. Осем пожарникари са ранени, пише NOVA.

Труп на 60-годишна чужденка беше открит в магазин в северното предградие на Атина "Врилисия". Все още не е ясна нейната националност. 

Във вторник сутрин за района на Северна Атика, където работят много българи, отново се е разгорял един от пожарите. Издадено е предупреждение за евакуация.

Най-тежка е ситуацията в крайбрежното градче Неа Макри, разположено на около 40 км североизточно от гръцката столица. Борбата с пламъците е изключително трудна, тъй като няма само един активен фронт, а много разпръснати огнища в широк район на планината Пендели и Маратонското езеро. 

„В 23:30 ч. получихме съобщение от 112. Трима- четирима полицаи дойдоха да ни кажат да напуснем. Знаехме, че ако си тръгнем, никой няма да защити къщата ни, имаме опит от други два пожара”, сподели София Янопулу,  жител на Рапентоса.

„Видях пламък, който излизаше от дерето. Изведнъж се появи много силен вятър и огънят се разрасна с рев. Не можах да остана, защото видях, че е твърде опасно, и си тръгнах.”, разказва Михалис Цуртис, жител на Рапентоса.