Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

Пациенти подали десетки сигнали за източване на НЗОК след проверка на електронното си досие

   
Пациенти подали десетки сигнали за източване на НЗОК след проверка на електронното си досие

Десетки сигнали за източване на Националната здравноосигурителна каса са подали пациенти след проверка на електронното си здравно досие. От началото на миналата година до момента е доказано, че най-малко 10 болници са получили пари от Здравната каса за дейности, които не са извършили. Фондът ги е наказал с прекратяване на договорите по най-малко 20 клинични пътеки. Това съобщи изпълняващият длъжността управител на Касата проф. Момчил Мавров.

От септември здравното досие през мобилния телефон ще е по-достъпно. Хората, които нямат електронен подпис ще могат да активират приложението "еЗдраве" в офисите на здравните инспекции, "Информационно обслужване" и Здравната каса в страната.

С новите функционалности приложението вече ще напомня на пациентите кога трябва да отидат на задължителна имунизация. В него ще има и информация какво включва задължителният профилактичен преглед. Освен това всеки ще може да провери какви прегледи и изследвания е платила Касата за него и да сигнализира, ако има съмнения за злоупотреби.