Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Свят

30-километрова огнена стена, висока 25 метра, се движи към Атина

   
30-километрова огнена стена, висока 25 метра, се движи към Атина

Критична ситуация с горските пожари в Гърция. Хиляди бяха евакуирани, след като огнената стихия погълна цяло селище и стигна до северните покрайнини на столицата Атина. Евакуирани бяха три болници и десетки села и градове.

Най-малко 40 огнища бушуват в района на Атика. 30 километра дълга огнена стена висока 25 метра се движи бързо към столицата Атина, съобщи БНТ.

Над града се носи тежък облак дим, не работят светофарите. Борбата с огнената стихия е затруднена от сухото и горещо време - днес в Атина е 40 градуса. А ветровете са със скорост 50 километра в час и често сменят посоката си.

Облаците се сгъстяваха все повече и повече над Атина - в столицата вече мирише на изгоряло, мракът се е спуснал още в ранните часове на деня.

"Свръхчовешки" усилия за овладяване на стихиите - така местните описват битката с пламъците, обхванали гъстите гори на планината Пендели, североизточно от Атина.

Изпепелени са къщи, не секват съобщенията по мобилните телефони за евакуация. Целият град е в пепел, почти през сълзи казва кметът на Маратон - селището, от което идва името на бягането на дълги разстояния.

"В момента се води жестока битка на два фронта - единият е в района на Калитехнуполи, а другият около Граматико. Ситуацията се подобри в Дионис, Варнава и Микрохори", заяви Василис Кикиляс, министър по климатични кризи и гражданска защита.

670 пожарникари, 183 превозни средства и 32 летателни апарата, 17 самолета и 15 хеликоптера се борят с пожарите. Освен Маратон пламъците поглъщат и Граматико, крайбрежното селище Неа Макри и стигат до предградието Дионис на Атина.

През нощта небето в района беше обагрено в червено, пламъците поглъщаха цели хълмове. Полицията на ръце евакуираше възрастните хора от Варнава.

1 пожарникар е ранен, 8 души са настанени в болница с респираторни проблеми. В Атина властите отвориха Олимпийския стадион, за да настанят евакуираните.

Опустошението напомня за трагедията от Мати - крайбрежен район недалеч от Маратон. През юли 2018 година 104-ма души загинаха, след като попаднаха в плен на горски пожари.

По-късно стана ясно, че са допуснати грешки и се е забавила евакуацията. Юни и юли бяха най-горещите в историята на Гърция и през летния сезон ежедневно избухват горски пожари.

Тревогата за пожари ще е в сила поне до четвъртък, дотогава и температурите ще са около 40 градуса по Целзий.