Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Съветът на Европа призова Радев да наложи вето на закона срещу ЛГБТ пропагандата

   
Съветът на Европа призова Радев да наложи вето на закона срещу ЛГБТ пропагандата

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

"Дълбоко съм загрижен за неотдавнашния закон за забрана на "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата", написа Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа X.

"Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се справят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТ+ хората, включително в навечерието на изборите", добави О'Флахърти.

Коалиция „Заедно срещу насилието“ събра подписи от 73 неправителствени организации и над 6 000 граждани срещу приетия на 7 август Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО).

С приетите от депутатите промени се забранява пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с "нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната".

Според Коалиция „Заедно срещу насилието“ гласуваният закон не подлежи на законово изпълнение и е в нарушение на Закона за защита от дискриминацията и на Европейската конвенция за правата на човека. В позицията си Коалицията посочва, че в пленарната зала народните представители са използвали реч на омразата и изцяло дискриминационни изявления, които тенденциозно подкопават устоите на демокрацията и правовата държава. Някои от тези изказвания биха могли да подлежат на санкция по Закона за защита от дискриминацията и Европейската конвенция за правата на човека. Държавният глава все още не е подписал указ за обнародване на закона в Държавен вестник, като срокът за това е 15 дни от датата на приемането на закона. Той би могъл да упражни право на вето, т.е. да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане, пише БГНЕС.