Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

С Е-здраве се информираме кога можем да се прегледаме

   

  BGNES

Министерството на здравеопазването заедно с екипа на "Информационно обслужване" АД представи новите функционалности на приложението Е-здраве, свързани с модул "Дългосрочна грижа за пациента". Съвсем скоро ще можем да бъдем информирани за всички здравни и стандартни профилактични прегледи, но само, ако сме свалили на мобилния си телефон приложението Е-здраве. Приложението е на своя финал и се очаква да влезе в експлоатация през септември месец, обясни зам.-министърът на здравеопазването доц. Петко Стефановски на пресконференция пред журналисти.

Борис Костадинов, зам.-директор "Софтуерни интеграцията" в "Информационно обслужване" АД посочи, че в самата електронна система на приложението са направени 345 млн. записи, като в тях влизат прегледи, рецепти и направления, хоспитализации. Системата е много добра за държава като нашата. Разработен е нов процес и приложението, стартирайки от септември месец, всеки гражданин ще може да отиде в офисите на "Информационно обслужване" или РЗИ, за да направи сдвояване на приложението. Процесът е доста лесен, като всеки гражданин може да носи документ за самоличност. Всичко това е алтернатива на квалифицирания електронен подпис, но самият ел. подпис остава и няма да бъде махан.

Другата функционалност е така нареченият модул "Дългосрочна грижа за здравето", който отново ще бъде в приложението Е-здраве. Това е сериозна стъпка в дигитализацията на здравеопазването в България. Този модул ще се грижи за персоналния план за здравни грижи на всеки един гражданин в страната, обясни още Костадинов. Първата и най-важна стъпка е да се засили здравната култура на пациентите и какво им се полага в рамките на профилактиката. В модула ще има и диагностична карта и всеки пациенти предварително ще бъде информиран какво му се предлага за самия преглед.

Ваксините също влизат в модула "Дългосрочна грижа за здравето" както за малките деца, така и за бебетата.

Като следващи стъпки в развитието на модула ще бъдат включени хроничните заболявания, включване на рисковите фактори и фамилната обремененост, бременност и раждане и регистър на заразните заболявания. До края на годината всички тези стъпки трябва да станат реалност. Всичко се прави с цел да се повиши здравната култура и да се подпомогнат пациентите със справяне с определени здравни състояния.

Проф. Момчил Мавров, изпълняващ длъжността управител на НЗОК е радостен, че вече се все повече се говори за електронизация на здравния процес. Пациентът е този, който трябва да бъде контрольор в системата на здравното осигуряване. Пациентът си има своите интереси и негов е най-големият интерес да има достъп до цялата информация, касаеща здравословното му състояние, посочи Мавров. Той обеща електронизацията на здравеопазването да бъде пълна и всеобхватна.