Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

ЕЦТП: Докога ще търпим хулиганите на пътя, включително тези от Народното събрание?!

   


Докога ще търпим хулиганите на пътя, включително тези от Народното събрание?!

Това се казва в позиция на ЕЦТП във връзка с агресивно поведение на пътя на водач със служебен автомобил на Народното събрание.

В неделя, 11 август 2024 година, екип на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) стана неволен участник в опасна ситуация, предизвикана от водач на служебен автомобил на Народното събрание (НС).

Случката се развива на влизане в Бургас откъм Созопол привечер, когато въпросният водач на автомобил с рег.№ СА8812КВ при интензивен трафик засича умишлено други участници в движението и опитва да избута някои от тях от пътя. Агресивното му поведение не се изчерпва само с това, а е "надградено" с нецензурни реплики и закани, както и с парадиране с това, че зад предното стъкло разполага с лампа за специален режим на движение.

Членовете на ЕЦТП подават веднага сигнал към ОД на МВР-Бургас, но не следва никаква реакция.

Важно е да акцентираме върху някои важни подробности:
1. В момента, в който се оказахме в гореописаната ситуация заедно с много други автомобили, въпросният водач не возеше народен представител;

2. Въпросният водач не е подавал светлинен и звуков сигнал едновременно, каквото е изискването по закон (Чл.91 от ЗДвП), когато това е необходимо, също описано във въпросния член от ЗДвП. Единствено от лампата, поставена на предното табло, се виждаше някакъв сигнал;

3. Въпросният автомобил бе със затъмнени предни странични стъкла, което е забранено също от ЗДвП - в Член 105, като не се допускат изключения за никакви автомобили, включително на държавни институции.

Вече споделихме за станалото и се оказа, че въпросният автомобил с рег.№ СА8812КВ е бил виждан и друг път да нарушава правила и да демонстрира опасно поведение.

Затова сме длъжни да зададем публично някои основателни въпроси:
1. Толерира ли председателят на НС подобно поведение от свои подчинени?

2. Защо посоченият автомобил с рег.№ СА8812КВ нарушава закона и се движи със затъмнени предни странични стъкла?

3. Санкциониран ли е досега водачът на въпросния автомобил за хулиганско поведение на пътя?

4. Защо МВР не реагира на подадения от ЕЦТП сигнал за опасното му поведение в неделя, 11 август 2024 година?

5. Означават ли нещо правилата за движение по пътищата и пътната безопасност за водачите от НС, както и за народните представители, които би следвало да дават добрия пример, и които са длъжни да творят закони в името на обществото? Или дори самите те отказват да спазват въпросните закони, докато на пътя всекидневно гинат и страдат хора, някои от тях блъскани от служещи на властта?

fakti.bg