Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Прокуратурата повдигна обвинения на Ружа Игнатова за пране на пари

   

  БТА

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняема Ружа Игнатова по досъдебно производство, образувано във връзка с постъпили материали от чуждестранни правоохранителни органи, пише NOVA.

Игнатова е привлечена в качеството на обвиняема за това, че в периода от 2014 г. до 2017 г. на територията на България е образувала и ръководила организирана престъпна група, създадена с цел да извършва инвестиционни измами по схемата от типа “Понци”, както и с користна цел.

Повдигнато ѝ е обвинени и за пране на пари. За това, че в периода от 2014 г. до 2017 г. при условията на продължавано престъпление като подбудител и помагач в едни случаи, а в други като извършител, извършила множество сделки за имуществено разпореждане. По този начин е прикрит произходът и действителните права върху имущество, за което знаела, че е придобито от престъпна дейност. Става дума за инвестиционни измами от типа “Понци”, като деянията са извършени в изпълнение на решение на ОПГ, имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Предвижда се наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба.

Спрямо обвиняемата е постановено задържане до 72 часа, което ще бъде изпълнено при установяването ѝ.

През юни правителството на САЩ обяви награда в размер до 5 млн. щатски долара за информация относно Игнатова, която да доведе ареста ѝ или осъдителна присъда. „Тя се издирва в САЩ и Германия за нейното участие в една от най-големите световни схеми за измами в историята. Схема, чрез която от жертвите са били отнети с измама над 4 млрд. щатски долара”, заяви посланик Кенет Мертен.

На 12 октомври 2017 г. Игнатова беше обвинена в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк в извършване на киберизмами, заговор за извършване на киберизмами и заговор за пране на пари. Две седмици след обвинението, за да избегне ареста, Игнатова пътува от София до Атина и оттогава се укрива. През февруари 2018 г. е издаден изменен обвинителен акт, който обвинява Игнатова още в заговор за извършване на измама с ценни книжа и измама с ценни книжа. През 2022 г. тя беше добавена към списъка на десетте най-издирвани бегълци на ФБР. Германия също повдигна наказателни обвинения на Игнатова за участието ѝ в схема за транснационални измами.