Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Спорт

Париж каза триумфално "au revoir" на Олимпийските игри

   


След полунощ Париж каза триумфално "au revoir" на Олимпийските игри, след като завесата се спусна след широко адмирираното провеждане на световния спортен спектакъл, пише БГНЕС.

Ослепителната церемония по закриването, чиято кулминация бе спускането на холивудската звезда Том Круз от покрива на стадион "Стад дьо Франс" пред 71 500 зрители, бе връхната точка на това, което бе признато за една от най-великите олимпиади, провеждани някога.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че Игрите в Париж са показали "най-доброто в спорта".

"Това бяха сензационни олимпийски игри от началото до края", каза Бах. "Или смея да кажа: шефът на МОК се пошегува с репликата за реката, която тече през Париж и на която се състоя церемонията по откриването.

"Скъпи френски приятели, вие се влюбихте в Олимпийските игри. А ние се влюбихме във всички вас", добави Бах.

Около 9 000 спортисти се стекоха на стадиона, за да бъдат забавлявани от 270 изпълнители и артисти на церемонията, обявена за празник на човечеството и обединяващата сила на спорта.

"Знаехме, че ще бъдете блестящи, но вие бяхте вълшебни", каза на атлетите ръководителят на организацията на Париж 2024 Тони Естанже. "Направихте ни щастливи, накарахте ни да се почувстваме живи - светът толкова много се нуждаеше от този момент."

Героят на Франция в плуването Леон Маршан - носител на четири златни медала от тези игри - даде началото на тържествата, като взе олимпийския огън от градините Тюйлери, за да започне пътуването му към Стад дьо Франс.

Заключителният спектакъл отбеляза началото на четиригодишното обратно броене до Олимпийските игри в Лос Анджелис, а американската гимнастическа икона Симон Байлс се присъедини към кмета на Лос Анджелис Карън Бас при официалното предаване на олимпийския флаг на калифорнийския град.

След това звездата от " Мисията невъзможна" Круз се спусна с въже на стадиона, след което взе олимпийското знаме и се отправи на мотор за радост на спортистите и феновете.

Предварително заснет сегмент показваше как Круз се провира по парижките улици, преди да се качи на самолет и да скочи с парашут в Лос Анджелис и да украси емблематичния знак на Лос Анджелис "Hollywood" с олимпийските пръстени.

След това групата от Лос Анджелис Red Hot Chili Peppers и певицата Били Ейлиш изнесоха миниконцерт на плажа около града.

Церемонията последва 17 дни на често спиращо дъха спортно събитие на фона на емблематични парижки забележителности - от Айфеловата кула до замъка Версай.

В последния ден от спортните събития САЩ изпревариха Китай в битката за медалите, след като женският баскетболен отбор на САЩ се наложи над Франция с 67:66 и спечели последното злато на игрите.

Победата - осмата поредна олимпийска титла на САЩ по баскетбол за жени - гарантира, че американците ще завършат наравно с Китай с по 40 златни медала.

Въпреки това САЩ завършиха начело в общата класация по медали с общо 126 медала, а Китай остана на второ място с 91 медала.