Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Развлечения

Георги Господинов издава нова книга "Градинарят и смъртта"

   
Георги Господинов издава нова книга \

Носителят на Международен "Букър" Георги Господинов издава първата си книга след престижната литературна награда, съобщават от издателство "Жанет-45". Тя се казва "Градинарят и смъртта" и ще бъде налична в книжарниците от 27 август, пише Дневник.

От издателството представят книгата като "историята на един баща, един син и едно последно разсъмванe - милостива и безмилостна едновременно". Самият писател казва за нея, че това е най-личната му книга след "Естествен роман" и е трудно да се определи жанрът ѝ.

"Тази книга няма лесен жанр, трябва сама да си го изобрети. Както смъртта няма жанр. Както живота. Както градината. Роман елегия, роман градина, мемоар или мемороман - има ли значение за ботаниката на тъгата. История за отиващите си бащи в един отиващ си свят. За тези трагични пушачи, често отсъстващи, вкопчени в шнорхела на цигарата, плуващи в други води и облаци. За баща ми, който крепеше на раменете си тонове минало и не спираше да го разказва. Тази Шехерезада - баща ми. Сега миналото се пропуква тихо и започва да се срутва върху мен с всичките си следобеди. Не книга за смъртта, а за живота, който чезне. Има разлика", пише Господинов във "Фейсбук".

Книгата се появява четири години след романа "Времеубежище", който беше отличен с Международен "Букър". Корицата е дело на Люба Халева, редактор е Биляна Курташева, а коректор е Мария Венедикова. Официалното представяне на "Градинарят и смъртта" ще бъде на 1 септември в Созопол в рамките на фестивала "Аполония".