Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

С 10 нови станции метрото поема половината от пътникопотока в София от 2027 г.

   
С 10 нови станции метрото поема половината от пътникопотока в София от 2027 г.

През 2027 година ще са готови новите 10 станции на метрото, които се изградат в момента. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев, цитиран от БТА. Той провери на място работата по разширението на третия лъч на метрото в участъка ж.к. "Хаджи Димитър - ж.к. "Левски" в район "Подуяне". По думите на градоначалника с новите станции метрото ще поеме 46% от дневния пътникопоток в столицата.

Терзиев е много доволен от прогреса по отношение на развитието на метрото. То е обсъдил с изпълнителния директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев напредъка във всички направления и е станало ясно, че работата навсякъде върви в срок.

Три нови метростанции се изграждат в участъка през "Подуяне", шест - между ж.к. "Слатина" и Цариградско шосе, една - на бул. "Панчо Владигеров" в отсечката "Сливница-Обеля".

Васил Терзиев каза още, че дейностите по второто разширение на Линия 3 през ж.к. "Слатина" до "Цариградско шосе", както и разширението на "Сливница-Обеля" се изпълняват в заложените срокове. Той отбеляза, че през 2026 г. и 2027 г. ще има "много лентички за рязане". Градоначалникът изтъкна, че такъв тип проекти надскачат един мандат или партия. "Това е колективна наша отговорност, да се грижим за развитието на града и градския транспорт", заяви.

Кметът на София обяви, че е в процес на възлагане и обществена поръчка за метростанцията в района на "Студентски град".

От своя страна Стоян Братоев посочи, че всяка от метростанциите по разширението на Линия 3 в район "Подуяне" е с прилежащ тунел. Общото изпълнение на дейностите по изграждането на трите станции там е на около 50%. Братоев заяви, че предизвикателствата при строежа на трите станции са много -подземни води, слаби почви и свличания. На всяка стъпка правим допълнителни укрепвания, едновременно с това изпомпваме подземните води, които влизат в тунела, обясни той.

По думите на Братоев изграждането на шестте станции през ж.к. "Слатина" е на около 12%. Участъкът кв. "Хаджи Димитър" - ж.к. "Левски" се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост и трябва да е готов до 2026 година, посочи Братоев. Шестте станции в ж.к. "Слатина" трябва да са готови през 2027 година.