Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Спорт

Отлично начало за българския ансамбъл в Париж

   

  gong.bg

Ансамбълът на България по художествена гимнастика стартира отлично участието си на Олимпийските игри в Париж с квалификациите за многобоя. Тимът ни е с пети стартов номер за състезанието, което започна в 11:00 часа. Момичетата изиграха много чисто първата композиция с пет обръча и получиха оценка от 37.700 точки. Само Италия изпреварва нашите момичета във временното подреждане след първата ротация.

Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева играят първо съчетанието с пет обръча, а във втората ротация ще излязат за смесеното - с ленти и топки.

Според правилата на надпреварата първите 8 ансамбъла се класират за финала утре (10 август). Общо 14 тима спечелиха квоти за големия спортен форум. На олимпийските игри се раздава само един комплект медали при ансамблите – за многобой.

По-късно днес от 15:30 часа Боряна Калейн излиза във финала в индивидуалното. 10 гимнастички ще се борят за медалите. Стилияна Николова остана на 11-о място на Игрите в Париж.


НА ЖИВО: Започнаха изпълненията на смесените съчетания (ленти и топки):

Китай откри надпреварата при втората ротация с оценка от 32.400 точки.

След първата ротация и съчетанията на 5 обръча тройката във временното подреждане е:

1. Италия

2. България

3. Франция

Неточности при изпълнението на ансамбъла на Израел, който е световен шампион от миналата година. Тимът получи 35.250 точки.

31.400 за Австралия.

Ансамбълът на Италия изигра чисто съчетанието си в Париж, за което получи оценка от 38.200 точки. По този начин "пеперудите" изпреварват българките във временното подреждане. Италия има по-висока оценка за трудност 12.600 точки, докато нашите момичета са с 12.00 точки в този компонент.

33.550 за Узбекистан и 30.850 за Египет.

След грешките, които испанският тим допусна на килима за първото си изпълнение за деня - 30.100 точки. Българките все още са лидери във временното подреждане.

35.950 точки за Бразилия.

Президентът на федерацията по художествена гимнастика на Българияя Илиана Раева изгледа на живо съчетанието на нашия ансамбъл от трибуните в залата. В тренировъчната част от залата тя е плътно до момичетата.

 

Съчетанието с 5 обръча от квалификациите на ансамбъла в Париж

източник: StartPhoto.bg

 

35.950 е оценката на ансамбъла на Бразилия, които не изпълниха чисто съчетанието си.

36.600 точки за Франция. Много висока оценка за представителките на домакините.

29.700 точки за изпълнението на Мексико. Ансамбълът допусна неточности в съчетанието. 

Българският ансамбъл започна състезанието с много добро изпълнение на съчетанието, поставено по музика на Енио Мориконе от филма „Професионалистът“ с добавени много ефектно български фолклорни мотиви. Момичетата на Весела Димитрова поведоха във временното подреждане с оценка от 37.700 точки. Нови атрактивни трика за тима ни, с изобразена прекрасна червена роза. Голямата конкуренция тепърва предстои да покаже своите композиции в зала "Порт де ла Шапел".

 

StartPhoto.bg

 

Тимът на Германия получи оценка от 33.700 точки. Българката Камелия Дунавска е част от щаба на Бундестима и извежда грациите на килима. 

35.540 точки за ансамбъла на Украйна. Момичетата допуснаха груба грешка по време на съчетанието.

33.850 точки получиха момичетата на Азербайджан за своето изпълнение с пет обръча. Тази оценка ги нарежда след тима на Китай.

Ансамбълът на Китай даде ударно начало на състезанието при ансамблите. Тимът получи 35.500 точки, което ще е първоначалната база за сравнение на оценките в течение на надпреварата.