Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Спорт

Големият ден с големите герои на България

   

  gong.bg

8 август 2024 година е един от най-забележителните дни за българския спорт за последните десетилетия. Само за няколко часа страната ни спечели четири отличия от Олимпийските игри в Париж. Един златен и четири бронзови медала.

В герои се превърнаха Семен Новиков, Божидар Андреев, Хавиер Ибаниес и Кимиа Ализаде.

След 13-ия ден на Олимпийските игри и големите успехи България вече заема 47-о място в общото класиране по медали.

Златото

Семен Новиков спечели титлата в категория до 87 килограма в класическата борба. 26-годишният представител на България победи на финала световния вицешампион в категория до 82 килограма Алиреза Момадипиани (Иран) с категоричното 7:0 точки.

Семен, който е украинец с български паспорт, донесе първа олимпийска титла в борбата за страната от 24 години след триумфа на Армен Назарян от Сидни 2000 година.

Семен Новиков

източник: start-photo.bg

 

"Много деца, много български борци видяха, че аз дойдох в България контузен. Бях много слаб, даже загубих едно републиканско първенство. Видяха мен и трябва да разберат, че и те могат. Ако много го искат, дисциплинирани са, тренират всеки ден, слушат своя треньор и ще вярват в себе си, ще имат успех", заяви новият олимпийски шампион.

Той посвети златото на семейството си, което е в Украйна, на благодетеля на борбата Гриша Ганчев, който го доведе в България, както и на личния си треньор Сослан Фарниев.

Бронзът на Божидар Андреев

Божидар Андреев успя да спази даденото обещание. Той спечели бронзов медал в категория до 73 килограма във вдигането на тежести.

При второто си участие на най-големия спортен форум той записа двубой от 344 килограма след 154 килограма в изхвърлянето и 190 килограма в изтласкването. Андреев направи шест успешни опита и бе единственият с такова постижение в състезанието. 

Още на Игрите в Токио той се опита да спази обещание, дадено към покойната дъщеря на неговия треньор, за отличие от големия форум. Тогава не успя… Но три години по-късно в Париж Божидар Андреев доказа, че е герой и човек, който държи на думата си.

С успеха той донесе първи олимпийски медал за страната в щангите от 20 години.

Божидар Андреев

източник: startphoto.bg

 

"Моята цел беше медал, без значение какъв. Доволен съм, че я постигнал. След предишната Олимпиада ми минаваше мисълта да се откажа. Беше ми наистина много трудно. Тогава си бях ударил и рамото седмици преди състезанието в Токио. Но вече бях обещал да взема медал от Олимпийски игри и нямаше как да не продължа. Радвам се, че изпълних това обещание", сподели Андреев.

Бронзът на Кимиа Ализаде

Кимиа Ализаде спечели бронза в таекуондото в категория до 57 килограма. Родената в Иран българска националка победи в малкия финал над водачката в схемата и световна шампионка от Гуадалахара 2022 Чжоншъ Луо (Китай) с 2:1 части (0:0, 0:4, 6:5).

Кимиа Ализаде получи български паспорт през тази пролет. Тя участва за трети път на олимпийски игри. В Париж обаче тя за първи път защитава цветовете на нашата родина. В Рио през 2016 година Ализаде донесе първо олимпийско отличие в историята за Иран, а на следващите Игри в Токио 2020 като част от отбора на бежанците се нареди на пето място. Тя е и златна медалистка от младежката Олимпиада в Нанцзин преди десет години.

Кимиа Ализаде

източник: Gulliver/GettyImages

 

Бронзът на Хавиер Ибаниес

Боксьорът Хавиер Ибаниес спечели бронзов медал за България в категория до 57 килограма в боксовия турнир. Той загуби на полуфиналите от бронзовия медалист от Световното първенство Мунарбек Сейтбек Уулу (Киргизстан) с 1:4 съдийски гласа.

Хавиер Ибаниес

източник: Guilliver/GettyImages

 

"Този бронз не ме задоволява. Днес трябваше да си осигуря сребро, а след два дни да се боря за златото. Заслужавах да отида на финал. Щастлив съм от цялостното си представяне, но не и от този резултат, който ми дадоха тази вечер. Всички видяха какво стана, няма какво толкова да кажа.  Жалко е, че не получих възможност за титлата", сподели боксьорът.

Хавиер Ибаниес е амбициран да остане в националния отбор до Олимпиадата в Лос Анджелис след четири години и да се опита там да вземе златото.

gong.bg