Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Свят

Ще има ли атака на Иран Срещу Израел?

   
Ще има ли атака на Иран Срещу Израел?

Хиба Язбек, „Ню Йорк Таймс“

По-малко от седмица след убийството на високопоставен лидер на "Хамас" в Техеран и на високопоставен командир на "Хизбула" в Бейрут целият Близък изток е настръхнал. Опасенията от по-широка регионална война се засилват на фона на клетвите за отмъщение от страна на иранските лидери, които поставиха Израел в състояние на дълбока несигурност.

Иран се закани да отмъсти за смъртта на Исмаил Хания, високопоставен лидер на Хамас, който беше убит в Техеран, след като заедно с други лидери на подкрепяни от Иран бойни групировки присъстваха на встъпването в длъжност на новия ирански президент. Израелските лидери не потвърдиха и не отрекоха дали страната им стои зад пробива в иранската защита, но иранските лидери и представители на Хамас веднага обвиниха Израел и се заканиха да отмъстят.

Според трима ирански служители, запознати със заповедта, върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е издал заповед Иран да нанесе директен удар по Израел.

А говорителят на иранското външно министерство Насер Канаан заяви в понеделник, че "Техеран не е заинтересован от ескалация на регионалните конфликти, но е необходимо да накаже" Израел.

Иранското правителство заяви, че във всяка ответна атака ще участват и неговите марионетни сили, сред които са "Хизбула" в Ливан, хутите в Йемен и бойците в Ирак.

Напрежението между Израел и иранските пълномощници беше голямо още преди убийството на Хания, което се случи ден след като при израелски удар в Бейрут беше убит Фуад Шукр, високопоставен командир на "Хизбула". Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви след удара в Бейрут, че конфликтът на групировката с Израел е навлязъл в нова фаза, и заплаши с мащабни ответни действия.

От месеци Хизбула участва в нападения с Израел

на принципа "око за око"

на фона на войната на Израел срещу Хамас в Газа. Хизбула изстреля хиляди ракети и безпилотни летателни апарати по Израел, заявявайки, че действа в знак на солидарност с Хамас, която също е подкрепяна от Иран. Израел отвърна на удара, както и евакуира десетки хиляди свои граждани в Северен Израел, близо до границата с Ливан.

Световната здравна организация съобщи, че е доставила 32 тона спешни медицински консумативи в Ливан в случай на по-широк конфликт.

Часове по-късно ракетна атака, насочена към американски персонал, настанен в база в западната част на иракската пустиня, рани няколко американски войници, според американски представители на отбраната. Нападението срещу военновъздушната база Айн ал Асад прилича на предишни, извършени от подкрепяни от Иран иракски въоръжени групировки, които през последните няколко години многократно са се насочвали към базата и засилиха атаките си след началото на войната в Газа през октомври.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е "в многофронтова война срещу иранската ос на злото" и е "готова за всякакви сценарии - както офанзивни, така и дефанзивни".

Нетаняху добави: "Повтарям и казвам на нашите врагове: Ние ще отговорим и ще поискаме висока цена за всеки акт на агресия срещу нас, независимо от коя страна идва".

Израелският министър на отбраната Йоав Галант разговаря с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и го информира за "готовността на израелската армия да защитава Израел от потенциалните заплахи, породени от Иран и неговите пълномощници", се посочва в изявление на пресслужбата на израелското правителство.

Галант заяви в база на ЦАХАЛ: "Подготвени сме много силно за отбрана, по суша и във въздуха, и сме готови да действаме бързо, за да атакуваме или да отговорим. Ще поискаме от врага висока цена, както направихме през последните дни. Ако се осмели да ни нападне, всеки ще плати висока цена".

Тъй като Иран и неговите пълномощници заплашват да нападнат Израел, в момента се полагат трескави дипломатически усилия за предотвратяване на по-широка война.

Президентът Джо Байдън свика екипа си по национална сигурност, за да обсъди развитието на ситуацията в Близкия изток и разговаря с краля на Йордания Абдула IIден след като йорданският външен министър Айман Сафади замина за Техеран за срещи с иранския си колега. Йордания е близък съюзник на Запада и помогна за прихващането на ирански ракети и дронове през април по време на атака между Иран и Израел.

"Ескалацията не е в интерес на никого", заяви Матю Милър, говорител на Държавния департамент, пред репортери на брифинг в понеделник. Той допълни, че Съединените щати не смятат ескалацията за "неизбежна" и изпращат послания на Иран чрез съюзниците си в региона, че една атака няма да обслужва интересите на Иран.

"Лидерите обсъдиха усилията си за деескалация на напрежението в региона, включително чрез незабавно прекратяване на огъня и споразумение за освобождаване на заложниците", се казва в описанието на разговора, направено от Белия дом.

През уикенда държави като САЩ, Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Нидерландия, Норвегия и Швеция призоваха своите граждани незабавно да напуснат Ливан.

Франция също призова своите граждани в Иран да напуснат възможно най-скоро и да избягват пътувания до Израел или палестинските територии. И Канада призова канадците да избягват всякакви пътувания до Израел поради "непредсказуемата ситуация със сигурността".

Няколко авиокомпании преустановиха или отмениха полетите до и от Бейрут, а много от полетите бяха предварително разпродадени. Международни авиокомпании, сред които Delta, United, групата Lufthansa и Aegean Airlines, също преустановиха полетите до и от Израел. Поради прекъсването на полетите много пътуващи израелци все още не могат да се върнат у дома. | БГНЕС