Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари

Нескретен разказ открехва затворените врата на Народното събрание

   
Нескретен разказ открехва затворените врата на Народното събрание

Вчера Народното събрание проведе заседание при закрити врата заради доклада на временната комисия за "Исторически парк" и дейността на идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов. Преди засекретяването на заседанието заради данните и фактите, предоставени на НС от ДАНС и НАП, председателят на комисия Цвета Рангелова, Възраждане, чинно изчете публичната част от доклада. След закритата част от заседанието Рангелова обяви, че целият доклад се предава в ръцете на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и прокуратурата. В него има данни за извършени престъпления, макар и да няма данни досега институциите да са открили разследване.

Калоян Методиев, независим депутат, избран от листите на БСП, но изключен от ПГ заради близостта си с лидера в немилост Корнелия Нинова, открехва затворените врата на Народното събрание с разказ не за доклада, а за това как се държат депутатите по време на заседанието. Разказът си Методиев публикува в социалните мрежи и го публикуваме без редакторска намеса.

Днес беше отвратителен ден в парламента. Цял ден се чудя дали да пиша за него. Отдавна съм загубил илюзиите си за ценностната система, морала и възпитанието на повечетно ни сънародници. Но винаги си казвам: и все пак!

Денят започна с комисията за разследване на историческия парк. Чете се доклада й. Дадоха почивка. Залата се подготвяше за закрито заседание. Спря живото излъчване, без камери и телефони в залата. Над тридесет човека от "Възраждане", явно използваха ситуацията, наобиколиха 5-те жени от "Величие", наредиха се пред тях, някои насядаха плътно около тях, започнаха да им викат, да се хилят и да се бутат едни други. Виждам от моя край на залата, че ги тормозят психически като глутница. Едната не издържа, избяга и дойде разтреперана да седне до мене. В залата бяхме поне 100-на човека. Никой не реагира. Назарян и Кирова си говореха на трибуната все едно нищо не се случва.

Започна заседанието. Част от депутати от "Възраждане" не се върнаха на местата си, а продължиха да седят плътно около жените. Поисках процедура по начина на водене. От трибуната заявих: "Не знам каква е динамиката на отношенията ви, какво делите, за какво спорите, не ме интересува, нито това политическо пространство, но не понасям несправедливостта. Това, което правите е позор, не е мъжкарско, а комплексарско. Как не ви е срам да постъпвате така с няколко жени. Едната от тях е в напреднала бременност. Разследвайте се, дебатирайте, карайте се, но не постъпвайте така. Това не може да е парламент. Парламентът трябва да е пример за справедливост, за морал, за добри обноски за целия народ. Създавате модели за подражание. Защо председателстващите допускат това в зала?"

Докато се изказвам, един от групата на "Възраждане" крещи като обезумял и размахва юмруци да изляза навън, все едно сме в някоя селска дискотека от 90-те. Човешка трагедия. Друг, който седеше до депутатка от "Величие", стана и от трибуната след мене дословно заяви: "Може и да съм избран с 10 000 гласа, но само защото моят лидер д-р Костадин Костадинов ме е посочил. Той ми е казал да седна там и само, ако той ми нареди ще се преместя". Назарян и Кирова нямаха значение.

Това е вашият, български парламент! Няма достойнство, което да пазите. Няма кого да толерирате. Няма какво да губите. На последно място сте в Европейския съюз по всички възможни показатели и произвеждате това. Кого да виня - народните представители или народа?!

Втори месец съм депутат. Такова морално и интелектуално дъно не съм очаквал, че ще видя. Единственото, което ме крепи са старите политически думи: и все пак!

news.bg