Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Свят

Украинските войски продължават да разширяват зоната си на контрол в района на Курск

   


Украинските войски продължават да разширяват зоната си на контрол в района на Курск в Русия, въпреки обещанията на руското военно ръководство да спре тяхното настъпление и да предизвика разгром, пише Mediapool.

След като напреднаха на 20 км от границата във вторник и заеха площ от приблизително 300 квадратни километра, до сряда сутринта украинските въоръжени сили са напреднали най-малко 10 км по-дълбоко в района на Курск, става ясно от съобщения на руски от z-военни кореспонденти.

Както пише каналът "Два майора", позовавайки се на местни жители, украински войници са окупирали село Малая Локня, което се намира на около 10 км от окупираното предишния ден Свердликово.

Освен това се води стрелба в село Анастасиевка, което според данните на картата се намира на още 19 км от Малая Локня. От Анастасиевка до Курчатов, градът, където се намира Курската атомна електроцентрала, въоръжените сили на Украйна трябва да изминат още 30 км.

"Виждаме как групата за прикритие, състояща се от лъвове, тигри, герои, легендарни бащици и други герои от модни репортажи, се оказа неефективна“, пише телеграм каналът "Рибар", близък до руското Министерство на отбраната.

Според него само предния ден украинските сили са успели да окупират половината от Суджа, градът, където се намира ключовата газоразпределителна станция на Газпром, през която се доставя газ до потребителите в Централна Европа.

След нахлуването на украинските въоръжени сили на руска територия - най-голямото от началото на войната - руският президент Владимир Путин вчера проведе извънредна среща с ръководството на силите за сигурност. Началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов съобщи, че настъплението на украинските войски е „спряно“ и обеща, че операцията в района на Курск ще завърши с техния „разгром“.

Въпреки това в района на Курск „обстановката остава доста тежка“, пише „Рибар“: „Въпреки активното прехвърляне на подкрепления, бързото струпване на групата за прикритие и привличането на резерви, основният проблем все още не е решен: числеността на украинските формирования, резервите от военна техника по направлението и военният потенциал на противника не са изчерпани."

„Врагът се окопава, което показва вероятния дългосрочен характер на предстоящите битки“, предупреждава каналът "Два майора.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, заяви днес, че агресията на Русия е причината за всяка ескалация на конфликта с Украйна, включително и за събитията в Курска и в Белгородоска област в Русия, предаде Ройтерс.

"Основната причина за всяка ескалация на напрежението, за обстрел, за военни действия, за принудителни евакуации, за съсипване на нормалния начин на живот, включително в собствените ѝ територии като Курска и Белгородска област, е единствено и само недвусмислената агресия на Русия", пише Подоляк на английски език в социалната платформа "Екс".

Германските власти не възразяват срещу използването на германски танкове от Украйна по време на операцията в района на Курск, каза в четвъртък Маркус Фабер, ръководител на комисията по отбрана на Бундестага.

„След като едно оръжие бъде прехвърлено в Украйна, то става украинско“, каза Фабер пред Funke Media Group.

Той добави, че това се отнася и за танковете Leopard 2, които украинските въоръжени сили започнаха да поръчват миналата година. По данни на Бундестага в Киев са прехвърлени общо 53 броя Леопарди, от които 55 единици модификация 1А5 и 18 единици модификация 2А6.

„След като Русия нападна Украйна, територията на двете страни се превърна в зона на военни действия. А използването на оръжия се регулира от международното право,” каза Фабер.

Ден преди това американските власти обявиха подкрепа за Украйна, която предприе най-мащабното нахлуване на руска територия от началото на войната. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза на брифинг, че ударът на украинските въоръжени сили, който окупира стотици квадратни километри в района на Курск, не нарушава ограниченията за използване на американско оръжие.

Официалният представител на Белия дом Карин Жан-Пиер на свой ред припомни, че преди това руски войски са навлезли на украинска територия от района на Курск. „Ние подкрепяме Украйна в това, което прави, за да се защити срещу руската агресия. Смятаме, че очевидно е важно да направим това, защото говорим за демокрация и свобода. И ще продължим да го правим“, каза Жан-Пиер.

Официалният представител на Европейската комисия Петър Станов припомни в четвъртък, че Украйна се защитава от руска агресия. „И в рамките на легитимното право на самоотбрана Украйна има право да атакува врага, където сметне за добре – на своя територия, но също и на територията на врага“, каза Стано.

Какъв е смисълът от тази операция?

Руската армия има значително превъзходство в жива сила, поради което украинските въоръжени сили (ВСУ) не могат да удържат настъплението си в района на Донецк, пише Роб Лий, старши сътрудник в Евразийската програма към Института за външнополитически изследвания. Нахлуването в района на Харков разтегна още повече украинските резерви; сега командването не разполага с ресурси за попълване на части на фронтовата линия и предотвратяване на руски пробив. Имало е предишни нахлувания на руска територия, но тези операции включват руски части, които се бият на страната на Украйна, като Руския свободен легион и Руския доброволчески корпус. Те не оказаха забележимо влияние нито върху хода на военните действия в Украйна, нито върху обществените настроения в Русия, което би могло да представлява опасност за Владимир Путин, отбелязва Лий.

Сега в операцията участват редовни части на украинските въоръжени сили, посочва той. Но ако целта ѝ е да принуди руското командване да прехвърли части от фронта в района на Курск, то тя едва ли ще бъде постигната, тъй като руската армия има части в граничните райони, смята експертът: "Русия вече разполага с големи сили в района, добра система за командване и контрол и разполага с наборни части, които не се използват в Украйна и могат да бъдат разположени."

Вярно е, че няколко десетки наборници, съдейки по докладите от фронта, се оказаха в украински плен. А неспособността на армейските части и частите на ФСБ да спрат украинското настъпление принуди войски на "Вагнер" да бъдат изтеглени от Африка.

Михаил Подоляк даде друго обяснение. Украйна започна офанзива в района на Курск, за да засили позициите си в преговорите, каза той в ефир на общоукраинския телемаратон. Според него загубата на територия, хора и техника от страна на Русия „ще се отрази положително на преговорите“, а настъплението на въоръжените сили на Украйна по-дълбоко в руската територия ще „изплаши руснаците и ще влоши отношението им към Путин“. „Те [Русия] реагират ли на нещо различно от страх? Не, трябва най-накрая да осъзнаем това“, каза Подоляк.

Операцията може да има политически мотиви, смята Мик Райън, пенсиониран генерал-майор от австралийската армия, специалист по военни изследвания в института Lowy в Сидни и Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания (цитиран от Financial Times): "Украинското правителство иска да изземе инициативата и стратегическия дневен ред и за тази цел проведе такава операция."

Киев не е предупредил Вашингтон за намеренията си, което е нормално за тактическа операция, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър в сряда вечерта. Вашингтон не знае за целите на операцията и се е свързал с Киев, за да получи информация, казаха американски служители пред The Wall Street Journal. Първоначалната оценка, според един от тях, е, че инвазията е отговор на руски атаки, организирани включително от района на Курск.

„Украйна не може да отвори втори фронт. Те трябва да стабилизират фронтовата линия в Донбас“, казва Ник Рейнолдс, специалист по сухопътна война в Кралския обединен институт за отбранителни изследвания.

Въпреки гигантските загуби (по данни на британското военно разузнаване от май руската армия губи около 35 хиляди войници месечно убити и ранени), или по-скоро благодарение на тях, окупационните войски ускориха настъплението си в района на Донецк. Градовете Часов Яр (който има стратегическо местоположение на хълм) и Торецк с Покровск, който служи като център за снабдяване на въоръжените сили на Украйна, са под заплаха от загуба. Ако бъдат превзети от руската армия, маршрутите ще се отворят към градове като Константиновка (друг основен логистичен център на украинските въоръжени сили), Дружковка, Краматорск и Славянск.

Руската армия има достатъчно резерви, за да ги хвърли срещу украинската групировка в района на Курск и да не изтегля части от фронта, казва Паси Паройнен от финландската компания за анализ на отворени военни данни Black Bird Group. Въоръжените сили на Украйна рискуват да загубят квалифицираните бойци, които вече им липсват, каза той пред The New York Times: "От оперативно-стратегическа гледна точка тази атака няма смисъл. Това представлява огромна загуба на хора и ресурси, които са отчаяно необходими другаде."

„Като се има предвид натискът върху украинската отбрана другаде, е трудно да се излезе със стратегическа обосновка за тази операция в момента“, признава Райън.

В статия за Foreign Affairs той предлага Украйна да се съсредоточи върху по-голяма задача - разработването на "теория на победата", която трябва да включва военни, икономически, дипломатически и информационни аспекти. Във военен аспект Въоръжените сили на Украйна „ще трябва да удвоят броя на руските загуби, за да принудят Москва, която сега губи толкова хора на фронта, колкото набира в армията (повече от 1000 на ден), да помисли кого да наеме или призове.“ За целта ще е необходимо да се „разработи нова, по-ефективна нападателна доктрина и да се използват големи маси безпилотни системи на земята и във въздуха“.

Ще бъде възможно да се приложи теорията за победата на практика през 2025 г.: сега, според Райън, Украйна е в най-трудната ситуация, но скоро трябва да започне да се подобрява. Със същите темпове, както в началото на годината, руската армия ще може да воюва още месец-два, смята генерал-майорът: "Дори най-големите и най-ефективни военни организации не могат да атакуват непрекъснато и след загубата на толкова много войници, прозорецът на възможностите на Русия може скоро да се затвори... В армията това се нарича повратна точка - моментът, когато атакуващата сила изчерпва хората, оборудване и способности, необходими за продължаване на ефективните операции."