Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

ПП-ДБ: Шефът на антикорупционната комисия е една от ''бухалките'' на Пеевски

   


"Продължаваме промяната- Демократична България" подготвят решение за освобождаването на Антон Славчев, който изпълнява функциите на председател на антикорупционната комисия. Тази инициатива предизвика нов политически сблъсък, пише OFFNews.

С пост във Фейсбук Божидар Божанов обявява, че коалицията е подготвила решение за неговото освобождаване от антикорупционната комисия.

"Антон Славчев системно не изпълнява служебните си задължения. Също така е една от "бухалките" на Пеевски. Затова подготивхме решение за неговото освобождаване от антикорупционната комисия. За внасяне на проекта се изискват 80 подписа, поради което поканихме парламентарните групи и независимите депутати да го подпишат", пише Божанов.

За момента никой не е изявил желание да ги подкрепи, въпреки че са изпратили писма до всички.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски пък обвърза Славчев с президента и посочи, че от ПП-ДБ му искат оставката, защото спечелил конкурс за прокурор и се нуждаел от това освобождаване. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да коментира инициативата на обединението и заяви, че "всеки ден ги изненадват с нещо ново".

От БСП обявиха, че са били канени да дадат своите гласове, но Борислав Гуцанов каза, че "това не е най-сериозният подход за подобна смяна". "Считаме, че този парламент е доста изчерпан, за да се тръгне по такава процедура". 

В сайта на КПКОНПИ пише, че Славчев е завършил Висшето военно-транспортно училище "Тодор Каблешков" в София и Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий", специалност "Право".

Има дългогодишен стаж в системата на МВР.

В периода 2008 г. до 2018 г. е служител на Държавна агенция "Национална сигурност".

От месец април 2018 г. е избран от Народното събрание на Република България за Заместник-председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.