Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Местен референдум ще реши дали община Казанлък да стопанисва паметника "Бузлуджа"

   
Местен референдум ще реши дали община Казанлък да стопанисва паметника \

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа" и дали Община Казанлък да поеме управлението над него. Това реши на свое заседание Консултативният съвет към кмета на Казанлък. 

Паметникът “Бузлуджа” е един от най-противоречиви архитектурни монументи в България. Намира се на връх “Бузлуджа” в Стара планина и е построен през 1981 година във възхвала на управляващия тогава режим на БКП и Тодор Живков. В момента той се руши, въпреки че американска фондация отпусна средства за възстановяването му, а преди години и Министерство на културата задели близо 300 хил. лв. за реставрация.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова, подчерта пред Консултативния съвет, че Община Казанлък ще поиска от държавата управлението на "Бузлуджа” и ще разработи маркетингова стратегия за самоиздръжка на монумента. 

"Наясно съм с противоречивото мнение, относно паметника, затова като представители на гражданите на Казанлък искам вие да вземете решението”, каза на заседанието Галина Стоянова. Тя съобщи, че има разработена концепция за кандидастване за европейско финансиране  за възстановяване покрива и прозорците във външния кръг и осигуряване на достъп до "Бузлуджа”. 

Консултативният съвет взе категорично решение да бъдат попитани гражданите на Казанлък и те да се произнесат по въпроса за бъдещето на паметника.

Предстои организация по провеждане на допитването, като е избран инициативен комитет по провеждане на референдума, който най-вероятно ще се състои през месец ноември.

Преди две години служебния културен министър Велислав Минеков обяви чинията на БКП за национален паметник на културата. Има опасност възстановяването на Дома на БКП да се превърне в черна дупка, в която вече изтичат стотици хиляди, без видим ефект.