Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Свят

19-годишен, с произход от Северна Македония, е готвел терористична атака на концерт на Тейлър Суифт

   
19-годишен, с произход от Северна Македония, е готвел терористична атака на концерт на Тейлър Суифт

Американската певица Тейлър Суифт отмени три концерта във Виена заради заплаха за сигурността, съобщи BBC. Те трябваше да се проведат на 8, 9 и 10 август, но след арести на двама души в Австрия, за които се твърди, че са подготвяли терористично нападение, организаторите на концертите са решили да не се провеждат.

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че терористичната заплаха, наложила отмяната на трите концерта на Тейлър Суифт във Виена тази седмица, е била много сериозна, предаде ДПА.

"Благодарение на интензивното сътрудничество между нашата полиция и на новосъздадената Дирекция за сигурност и разузнаване с чуждестранни служби, заплахата бе идентифицирана рано, бяха взети мерки и бе предотвратена трагедия", заяви Нехамер в социалната мрежа Х.

По-рано беше съобщено, че 19-годишен австриец е бил задържан в сряда сутринта в Терниц, провинция Долна Австрия, втори арест е извършен във Виена.

Двамата заподозрени са се радикализирали посредством интернет, а 19-годишният е "дал клетва за вярност" към терористичната организация "Ислямска държава" в началото на юли.

В Терниц се е провела и голяма полицейска операция в района на дома на задържания. Къщи около мястото, където живее били евакуирани, а домът му е бил претърсен. Там са открити химически субстанции, които се проверяват.

Тийнейджърът, за когото се твърди, че е с произход от Северна Македония, се смята за главния заподозрян и е работил в тясно сътрудничество със 17-годишен австриец, каза генералният директор за обществената сигурност Франк Руф пред телевизионния оператор OРФ.

Суифт трябваше да пее на стадион „Ернст Хапел“ във Виена в четвъртък, петък и събота за около 170 000 фенове, които се стекоха в австрийската столица от цял ​​свят. Организаторът на събитието каза в публикация в Instagram в сряда, че „нямаме друг избор, освен да отменим трите планирани концерта за безопасността на всички след потвърждение за планирана терористична атака“.