Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Президентът започва консултации с партиите за служебен кабинет

   


Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарно представените партии за съставянето на служебно правителство. Срещите започват в 17.00 часа на 8 август, четвъртък.
 
Консултациите станаха възможни след като „Има такъв народ“ върна неизпълнен третия мандат на президента в понеделник. Това откри пътя към седмите парламентарни избори от пролетта на 2021 г.

През последните дни се обсъждаше много активно кой ще бъде следващият служебен министър-председател на България. Още същия ден, в който ИТН върнаха мандата, президентът Радев покани за разговор председателя на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше единствената от лицата, от които Радев може да назначи служебен премиер и с която той не беше провел разговор на тази тема по-рано. След срещата Назарян заяви, че не възнамерява да става служебен премиер, защото на този пост не трябва да се назначават ярки политически фигури.

Радев свиква консултации с парламентарните групи за служебен кабинет

Според нея всички партии трябва да имат равен шанс на предстоящите избори и партийна кандидатура не е редно да отговаря за тяхното провеждане.

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев обяви, че е готов да остане на този пост, ако президентът Радев реши да му възложи отново тази голяма отговорност. Според Главчев основание за това са добрите резултати, които той е показал в работата си до тук. Единствената смяна, която би направил е тази на външния министър – пост, който самият той заема в момента.

От края на миналата седмица се заговори за смяна на Рая Назарян като председател на Народното събрание и избирането на този пост на човек, който не е свързан с ГЕРБ и последващото му назначаване като служебен премиер.