Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

Пеевски се обяви срещу Сарафов, не изключва ВСС да избере нов главен прокурор

   


Делян Пеевски не изключи в сряда възможността сегашният Висшия съдебен съвет да избере нов главен прокурор и се обяви срещу сегашния шеф на държавното обвинение Борислав Сарафов, пише Mediapool.

"Всичко потъва и се пази (в прокуратурата). Затова вкарват Закон за съдебната власт - за да може да остане сегашният удобен главен прокурор, с който си пият кафето", добави той.

Пеевски има предвид предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за ограничаването на ключови назначения в съдебната власт, докато се избере нов състав на Висшия съдебен съвет.

Според лидера на половината група на ДПС това предложение на ПП-ДБ цели да се запази удобният им главен прокурор.

Пеевски казва, че Борислав Сарафов, който временно изпълнява длъжността след отстраняването на Иван Гешев, е удобен на Румен Радев и на "Продължаваме промяната - Демократична България" и се закани да разкрие "потулените" проверки от прокуратурата на президента и коалицията.

В края на юли Конституционният съд отмени съдебната реформа, която имаше за цел да осигури съдийската независимост и отчетността на прокуратурата.

Решението на КС означава, че главният прокурор и шефовете на върховните съдилища ще бъдат избирани по досегашния ред от пленума на Висшия съдебен съвет.

В момента силната фигура във ВСС е шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков, но мандатът му изтича през ноември. Ако изборите за нов главен прокурор и шеф на ВАС се проведат бързо, Чолаков ще има основната дума.

Председателят на „Да, България“ в оставка Христо Иванов каза, че Пеевски е проявявал специална загриженост към интересите на Георги Чолаков. Шефът на ВАС отхвърля твърденията на Иванов като манипулация.