Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Съветът за координация на политиките за българите извън България проведе заседание

   


Съветът за координация на политиките за българите извън България проведе заседание под председателството на министър-председателя Димитър Главчев. Целта на Съвета е да разработва, провежда, мониторира и оценява държавната политика спрямо българските общности и техните организации извън страната.

На заседанието присъстваха министърът на правосъдието Мария Павлова, министърът на културата Найден Тодоров, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на образованието и науката Галин Цоков, заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова.

Всички бяха категорични, че правителството ще продължи да работи за осъществяването на държавните политики по отношение на българските общности и техните организации извън страната. Една от задачите на Съвета е запазването и разпространението на българския език и култура сред българските общности зад граница, в т.ч. опазване на българското културно-историческо наследство. Участниците в заседанието се обединиха, че гарантирането на правата и интересите на българските граждани и общности, както и на лицата с българско самосъзнание в чужбина, остава приоритет в дейността на институциите.