Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Парламентът прие промени в Закона за училищното и предучилищното образование

   


Парламентът прие промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забранява популяризирането на идеи и възгледи, свързани с "нетрадиционна сексуална ориeнтация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната", пише OFFNews.

Дебатът по темата продължи близо 4 часа. От 171 гласували народни представители "за" бяха 154, "против" - 8, а 9 се въздържаха. "Против" гласуваха 7 депутати от ПП-ДБ и 1 от ГЕРБ. След приемането на законпроекта на първо четене, депутатите гласуваха директно да преминат към разисквания на второ четене. 

Вносители на законопроекта са "Възраждане", начело с лидера на партията Костадин Костадинов. Според тях през последните години се налага публична пропаганда на "нормализиране на нетрадиционната сексуална ориентация". "Възраждане" на мнение, че това е неприемливо и противоречи на конституционната уредба за брака изрично като връзка между мъж и жена.

"Разполагането на рекламно-информационни елементи, пропагандиращи социокултурни модели на нетрадиционна сексуална ориентация, включително в непосредствена близост до училища, по никакъв начин не съответства на българската правна традиция", пише в мотивите на законопроекта.

По време на обсъждането в ресорната парламентарна комисия министърът на образованието и науката Галин Цоков заяви, че споделя мотивите на вносителите, но че намира предложените промени като "неясно формулирани и спорни", което би затруднило прилагането им. Цоков не присъства днес на дебатите в пленарната зала. 

Идеята е законопроектът да послужи за започване на цялостен разговор за възпитателната функция на образователната система, като се отчитат всички неблагоприятни въздействия върху учениците.

По време на представянето на законопроекта Даниел Проданов от "Възраждане" заяви, че той има общо и със случващото се на лятната Олимпиада в Париж. 

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи законопроекта, обяви Йордан Цонев. По думите му няма как да останат безразлични към тема, която силно засяга децата. Според него децата трябва да се възпитават в посока на това, че човекът е бинарен - мъж или жена. "Това няма общо с толерантността към различните, но децата трябва да бъдат оставени да се развиват по Божиите закони", каза Цонев.

Петър Николов от ГЕРБ заяви, че пропагандата, налагаща алтернативна сексуална ориентация, я има навсякъде - от училищата до филмите. Той също поде аргумента за християнската същност на България, което я прави много далечна на такива изкривени идеали. Междувременно съпартиецът му Делян Добрев призова дебатът да се прекрати, тъй като се е превърнал в състезание кой е "по-по-най" в подкрепа на законопроекта. 

Дебатът придоби доста съмнителен оттенък, когато Георги Свиленски от БСП и подалата оставка лидерка на партията Корнелия Нинова се позоваха на наръчник, писан от неправителствената организация Rainbow Hub - първият общностен ЛГБТИ+ център в България, управляван от Фондация GLAS и Фондация Билитис. По думите им във въпросния наръчник имало напоителни обяснения за нестрандартни сексуални практики като "фингъринг" и "фистинг". Нинова се обяви за "жена, българка и майка" и за пореден път се обяви против "джендър пропагандата". 

Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ обяви законопроекта за тежък популизъм, който е далеч от християнството (както го представят подкрепящите го), което по думите ѝ цели да създава общности, а не да разделя. Тя обърна внимание, че терминът "нетрадиционна сексуална ориентация" тръгва от предпоставката, че има мъж и жена. 

Костадин Костадинов също взе думата и каза, че предложеният от тях текст е закъснял. Той разказа за учебник, озаглавен "Моето сексуално образование", писан от чуждестранни автори за деца до 6 години. По думите той вече се продава в книжарниците. Костадинов попита как така се преподава сексуално образование на такава крехка възраст. "Нека решим проблема в зародиш, за да не може никой никога да си позволи да постъпва така с децата в училищна възраст", призова лидерът на "Възраждане". 

Протест срещу закона за забрана на „гей пропагандата" се организира днес от 18:30 ч. на пл. „Независимост" под надслов „Училища за всички! Да спрем закона на омразата!". 

Забраната за говоренето по темата в училище затваря възможностите за противопоставяне на насилието и тормоза над ЛГБТИ+ ученици. Този законопроект нормализира насилието над ученици и превръща училищата в места, които са още по-опасни и неприемащи ученици, които може да имат въпроси, страхове или притеснения относно сексуалната ориентация, заявяват организаторите на протеста. 

Протестът настоява за отхвърляне на законопроекта и за адекватни мерки срещу тормоза на учениците заради тяхната действителна или приписана сексуална ориентация и полова идентичност.

Организаторите на протеста са феминистки и ЛГБТИ+ организации: ЛевФем, Феминистки мобилизации, Феминистка библиотека, ЛГБТИ организация Действие, Български фонд за жените и други.