Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Коментари

Михаил Константинов: Съществено пренареждане на партиите при нов вот няма да има

   
Михаил Константинов: Съществено пренареждане на партиите при нов вот няма да има

"Ако 20 октомври бъде датата на нов предсрочен парламентарен вот, значи ще имаме мини избори 2 в 1, защото в доста общини на страната има насрочени частични местни за кметове на кметство и община, пример е Омуртаг. Това означава, че ще има затруднения за СИК - една част трябва да носят протоколи с резултатите в РИК, друга в ОИК. Възможен е и балотаж в тези случаи. Така че не бих препоръчала датите 20 и 27 октомври", каза Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК пред Нова нюз.

От своя страна математикът проф. Михаил Константинов припомни, че 13 октомври е символична дата, защото през 1991 г. на тази дата са се провели избори за 36-о НС.

"Тогава то излъчи два кабинета. Тази възможност трябва да бъде използвана, за да може парламентът да стои, докато правителствата падат", посочи той. 

По думите му предните избори са били произведени нормално.

"Българската изборна администрация е много опитна, върши каквото трябва. Грешките, които се допускат при протоколите, са неприятни, но не променят изборния резултат. Съществено пренареждане на политическите сили при нов вот няма да има, може би някои малки субекти няма да успеят да влязат в НС. Победител ще е ГЕРБ, за второто място има интрига, защото ДПС се разпадна. БСП също има сериозни проблеми. И в двете системни партии липсва единство и за да покажат по-добър резултат, трябва да решат вътрешните си проблеми", коментира Константинов.