Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Гуцанов: За БСП няма значение кой ще е следващият служебен премиер

   
Гуцанов: За БСП няма значение кой ще е следващият служебен премиер

Няма значение за БСП кой ще е следващият служебен министър-председател. Това е решение единствено и само на президента. Това заяви председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов, цитиран от БГНЕС.

„Това, което за нас е важно, е изборите да бъдат честни, почтени и служебният кабинет да не си позволява да се намесва в изборния процес", каза Гуцанов, като уточни, че това е единственото, което интересува Българската социалистическа партия.

Попитан вярва ли, че Димитър Главчев може да организира такива честни и прозрачни избори с вътрешен министър Калин Стоянов, той отговори, че социалистите считат, че е добре служебният министър-председател да бъде равно отдалечен от всички политически партии.

Гуцанов определи настоящия служебен премиер Димитър Главчев като „сериозна политическа фигура". „Бил е включително и председател на Народното събрание от името на политическа партия ГЕРБ, така че няма как в момента той да няма пристрастия към тази политическа партия, поне според мен. Не виждам по някакъв начин той да може да се откъсне толкова много от нея, че да може да бъде проведено всичко по възможно най-добрия начин", смята той.

Председателят на ПГ на БСП е категоричен, че е работа единствено на президента Румен Радев да прецени кой е най-подходящият човек за служебен премиер.

Гуцанов отрече БСП да са участвали в разговори за свалянето на Рая Назарян като председател на парламента.

„БСП сме участвали в разговори за съставяне на редовен кабинет с третия мандат. Знаете нашите виждания, че това беше изключително важен момент и неслучайно законодателят – Великото Народно събрание, е решил, че третият мандат не се връчва на кандидат за министър-председател, а на политическа партия, и той трябваше да бъде използван според нас по по-разумен начин, да се проведат по-бавни преговори, да има възможности за повече разговори", смята той.

Гуцанов добави, че съжалява, че не се стигна до съставяне на редовен кабинет с третия мандат. „Не считаме, че е нормално за 3 години да има 7 предсрочни парламентарни избора. Това говори, че има сериозен политически проблем и дефицит", заключи той.