Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Спорт

Румънският премиер ще бойкотира церемонията по закриването на Олимпийските игри

   
Румънският премиер ще бойкотира церемонията по закриването на Олимпийските игри

Румънският министър-председател Марсел Чолаку заяви, че ще бойкотира церемонията по закриването на Олимпийските игри, след като страната му не получи медал в женската гимнастика.

Ана Барбосу вече беше започнала да празнува бронза си в понеделник, когато треньорите на Джордан Чийлс от САЩ подадоха жалба до съдиите за оценката на Чийлс. Запитването доведе до повишаване на оценката на Чийлс с 0,1 точки, което беше достатъчно, за да изпревари Барбосу за третото място на почетната стълбичка.

"Реших да не присъствам на церемонията по закриването на Олимпийските игри в Париж, след скандалната ситуация в гимнастиката, където нашите спортисти бяха третирани по абсолютно непочтен начин", заяви Чиолаку във Facebook. "Да отнемеш медал, спечелен с честен труд заради обжалване ... е напълно неприемливо!"

Чолаку обеща, че Румъния ще почете Барбосу и съотборничката ѝ Сабрина Манека-Войнеа, която завърши пета, като олимпийски медалистки. "Вие имате до себе си цяла нация, за която вашият труд и сълзи са по-ценни от всеки медал, независимо от какъв благороден метал е той", каза той.

Барбосу държеше румънското знаме, когато вдигна поглед и видя промяната в точките на таблото. Тя пусна флага, поднесе ръце към лицето си и напусна разплакана.

Жалбите са стандартна част от състезанията по гимнастика, като състезателите или треньорите молят съдиите да прегледат съчетанието, за да се уверят, че елементите са оценени правилно. Оценките могат да бъдат коригирани нагоре или надолу.

Румъния е дългогодишна суперсила в гимнастиката, но това е нейното завръщане на Олимпийските игри след 12-годишно прекъсване. Великата румънска гимнастичка Надя Команечи ясно изрази чувствата си, като написа в Х: "Не мога да повярвам, че си играем с психическото здраве и емоциите на спортистите по този начин".

Чолаку заяви, че зрителите по целия свят са "шокирани от тази ужасна сцена" и каза, че тя показва, че "някъде в системата за организиране на това състезание нещо не е наред", пише БГНЕС.