Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

ББР реализира 100% загуба от заема от 150 млн. лв., отпуснат на фирма на Вълка

   


Държавната Българска банка за развитие (ББР) продава свързаната с бизнесмена Румен Гайтански - Вълка пътностроителната фирма "Пътстройинженеринг" на кърджалийската компания "Ариете капитал", пише "Капитал".

Изданието уточнява, че сделката е на цена 3.65 млн. лв., което е под 2.5% от отпуснатия преди 5 години заем от 150 млн. лв., като загубата за ББР ще е почти 100%. Заемът беше отпуснат през 2019 г. на свързаната с Вълка фирма "Роудуей кънстракшън". Тогава шеф на ББР беше Стоян Мавродиев.

Със заема от 150 млн. лв. беше придобита сравнително малката строителна компания от момчилградското село Груево "Пътстройинженеринг" при баснословно раздута оценка. Продавач беше компанията на Гайтански "Био майнинг", като в резултат от операцията отпуснатите средства потънаха в нея, а за банката остана необслужван кредит с доста скромно обезпечение - акциите от придобитата компания.

В началото на юни ББР пробва да ги продаде при начална цена 8.9 млн. лв., но поради липса на интерес търгът пропадна. Такъв нямаше и при следващите няколко опита, докато накрая на 30 юли все пак се е появил желаещ, но вече за едва 3.65 млн. лв. Според официалното съобщение от банката единствената оферта е дошла от "Ариете капитал" и дружеството е обявено за купувач на акциите. Така ББР реално ще получи под 2.5% от отпуснатия преди пет години заем, като, ако се броят и натрупаните просрочени лихви, загубата реално надхвърля първоначалната сума на кредита.

Фирмата купувач "Ариете капитал" е регистрирана през 2015 г. в Кърджали от местните строителни предприемачи Пламен Пеев и Костадин Костов. По предмет на дейност тя се занимава със строителство на жилищни сгради, като в последните години има 50-60 служители, но техният бизнес е пръснат в още няколко дружества.

Още по темата четете тук.