Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Подуправителят на БНБ Петър Чобанов от ДПС е готов да заеме поста служебен премиер

   


Подуправителят на БНБ Петър Чобанов от ДПС, който попада в т. нар. "домова книга", от която президентът Румен Радев може да избере служебен премиер, е готов да заеме поста, пише OFFNews.

Пред "24 часа" Петър Чобанов е потвърдил, че вече е изразил готовността си да стане служебен министър-председател в разговор с президента. Съображенията на Чобанов са, че има потенциални рискове за финансовата стабилност на страната и "евентуална поява на екзотики", предаде "Сега". 

Вчера президентът Румен Радев започна консултации по избора си за сллужебен премиер, но списъкът се оказа много къс. Председателят на Народното събрание от ГЕРБ Рая Назарян отказа с аргумента, че ярко оцветена политическа фигура начело на служебно правителство би попречила за провеждането на спокойна предизборна кампания.

Зам.-председателите на Сметната палата вече се обявиха за "неподходящи за поста". Междувременно "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха промени в Закона за Сметната палата, които биха позволили избор на нови заместници от НС и потенциални нови кандидати.

На дневен ред дойде и темата за избор на нов омбудсман - една от фигурите, разписани в Конституцията като потенциален кандидат за служебен кабинет.

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Бориосов заяви, че ако Назарян бъде свалена от председателския пост в НС, би имало "един много разсърден ГЕРБ".

Петър Чобанов беше министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски (2013 - 2014 г.). Преди това е бил изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози и председател на Комисията за финансов надзор. Народен представител на ДПС от 2021 г. до 2023 г.