Четвъртък, 19 Сеп 2024
           

СЗО: Броят на вирусите, които могат да предизвикат следваща пандемия нарасна до над 30

   


Броят на вирусите, които могат да предизвикат следваща пандемия нарасна до над 30 и вече включва грипен вирус А, вирус на денга и на маймунска едра шарка, според актуализирания списък, публикуван от Световната здравна организация (СЗО), пише OFFNews.

Списъкът с "приоритетни патогени" ще помогне на организациите да решат къде да насочат усилията си за разработване на лечения, ваксини и диагностика. "Списъкът е много изчерпателен", каза Неелика Малавидж, имунолог от университета "Шри Джайеварденепура" в Коломбо, Шри Ланка, която е участвала в съставянето му. Тя изучава семейството на вирусите Flaviviridae, което включва вируса, причиняващ треската денга.

Приоритетните патогени, публикувани в доклад на 30 юли, са подбрани заради потенциала им да предизвикат извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб, като например пандемия. Данните показват, че патогените са силно трансмисивни и вирулентни. Достъпът до ваксини и лечение е ограничен.

"Процесът на приоритизиране помага да се идентифицират критичните пропуски в знанията, които трябва да бъдат преодолени спешно, и да се гарантира ефективното използване на ресурсите", заяви Ана Мария Хенао Рестрепо, която ръководи екипа на СЗО за научноизследователска и развойна дейност в борбата с епидемиите, изготвил доклада.

Важно е редовно да се преразглеждат тези списъци, за да се отчитат големите глобални промени в обезлесяването, урбанизацията, международните пътувания и други, каза Малавидж.

Повече от 200 учени са прекарали около две години в оценка на данните за 1652 вида патогени - предимно вируси и някои бактерии, за да решат кои от тях да включат в списъка. Сред повече от 30-те приоритетни патогени са групата коронавируси, известна като Sarbecovirus, която включва SARS-CoV-2 - вирусът, причинил глобалната пандемия COVID-19 - и Merbecovirus, който включва вируса, причиняващ Близкоизточния респираторен синдром (MERS). Предишните списъци включваха конкретните вируси, които причиняват тежкия остър респираторен синдром (SARS) и MERS, но не и целите подродове, към които те принадлежат.

Другите допълнения към списъка включват вируса на маймунската едра шарка, който през 2022 г. предизвика глобална епидемия и продължава да се разпространява в огнища в Централна Африка. Вирусът се счита за приоритетен, както и неговият роднина - вирусът на вариолата, който причинява дребна шарка, въпреки че е ликвидиран през 1980 г. Причината е, че поради това, че хората вече не се ваксинират редовно срещу вируса и следователно не придобиват имунитет срещу него, едно непланирано разпространение на вируса може да предизвика пандемия. Вирусът би могъл да бъде използван от терористи като биологично оръжие", казва Малавидж.