Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

Кондева: Проблемът с продажбата на балони с райски газ е излязъл извън контрол

   
Кондева: Проблемът с продажбата на балони с райски газ е излязъл извън контрол

Проблемът с продажбата на балони с райски газ е съществен и вече е излязъл от контрол, каза служебният министър на здравеопазването Галя Кондева пред бТВ.

Тя заяви, че за да се спре продажбата на балони - трябват нови законодателни промени.

„Постоянно пристигат сигнали, медиите излъчват - така че наистина проблемът с продажбата на райски газ под различни форми е много наболял. За мен лично проблемът е в контрола. Две промени се предвиждат в закона - забраната да обхване всички възрастови групи, а санкциите да бъде значителна. Тази подкрепа е дадена от всички народни представители от здравна комисия и се надявам, че ще успеят да приемат промените в зала“, каза тя.

Здравният министър би останала в нов кабинет, ако ѝ бъде предложено.

„Към днешна дата не съм получила предложение. Приех това предизвикателство с ясната отговорност и с експертизата, която имам. С екипа, с който работим, създадохме ядро, така че по-скоро – да“, каза тя.

Министърът информира, че подкрепа за нормативните промени е дадена от всички народни представители и изрази надежда те да бъдат приети преди лятната ваканция на депутатите. 

Кондева уточни, че дали ще продължа тя, или друг, не е толкова важно.

„Важното е да има стабилност и спокойствие, системата да продължавала да с политиките по Плана за възстановяване, с детската болница, със специализациите. Има много добри идеи, наследени и от предишни управления на ведомството“, каза тя преди това.

Кондева коментира, че един от нерешените въпроси през последните 5-10 години е с кадрите.

„От 2000 година насам специализациите не се осъществяваха както трябва, проблемите със сестрите и със заплащането им също е оттогава. От 1999 г. завършилите с тази специалност „Медицинска сестра“ са били към 1680, през 2014 г. са 280. Този недостиг трудно може да бъде преодолян“, заяви тя.