Петък, 13 Сеп 2024
           
Новини

Скандалът в Центъра за развитие на човешките ресурси към МОН се разраства – назначения на тъмно, семейни обвързаности

   
Скандалът в Центъра за развитие на човешките ресурси към МОН се разраства – назначения на тъмно, семейни обвързаности

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди проверка по повод сигнали и публикации в медиите за смяната на изпълнителния директор на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) към Министерството на образованието и науката. Проверката е възложена на инспектори от Главния инспекторат към Министерския съвет.

Оказва се, че и предварителният доклад, на базата на който е уволнен доскорошният им директор Михаил Балабанов без да може да даде възражения, е изготвен при явен конфликт на интереси - от дългогодишния ръководител на отдел „Вътрешен одит на разпоредители с европейски средства“ в МОН - Грозденка Петкова, чиято дъщеря Мария Петкова пък от 2019 година работи в ЦРЧР. В момента тя е в ключовия отдел “Финансиране на проекти” и често замества Финансовия контрольор на центъра, твърдят осведомени. 

Новоназначеният на тъмно директор Николай Спасов пък е получил поста в несъвместимост – още преди да е освободен от предишната си длъжност на началник-отдел «Селекция» в ЦРЧР. Преди 2021 г. той е бил един от тримата служители, които са разпределяли проектите по програмата, затворени в стаичка и са вадели „случайни“ номера и имена от купа с листчета, за да получат финансиране.