Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Свят

САЩ работят "денонощно" за предотвратяване на регионална война в Близкия изток

   
САЩ работят \

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе кризисни разговори относно потенциална иранска контраатака срещу Израел. Администрацията му работи денонощно, за да избегне всеобща война в Близкия изток.

Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен разчитат на трескава дипломация, за да се опитат да намалят напрежението, предизвикано от предполагаемата израелска атака, при която в Техеран беше убит политическият лидер на Хамас Исмаил Хания.

Президентът се обади на краля на Йордания Абдула II, който помогна за свалянето на ирански безпилотни самолети и ракети при предишен сблъсък през април, а Блинкен проведе разговор с високопоставени служители в Катар и Египет - основните посредници, които се стремят към прекратяване на огъня в 10-месечната война между Израел и Хамас.

"Водим интензивна дипломация, почти денонощно, с едно много просто послание - всички страни трябва да се въздържат от ескалация", каза Блинкен, след като се присъедини към други високопоставени служители на среща в Белия дом, предаде АФП.

"От решаващо значение е също така да прекъснем този цикъл, като постигнем прекратяване на огъня в Газа", подчерта Блинкен, който от неделя насам разговаря и с колегите си от Г-7 и с министър-председателя на Ирак.

Няколко американски военнослужещи бяха ранени при ракетно нападение срещу база в Ирак, което още повече повиши напрежение в региона.

Байдън се надяваше в последните месеци от мандата си да сложи край на войната в Газа и да работи за сключването на знаково споразумение между Израел и Саудитска Арабия.

Вместо това той засили военното присъствие на САЩ в Близкия изток, за да демонстрира сила пред Иран.

След като твърдо подкрепи войната на Израел срещу Хамас, Байдън ясно изрази разочарованието си от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заради убийството на Хания, който участваше в преговорите за прекратяване на огъня.

Блинкен, който предупреди, че Иран може да нанесе скорошен удар, направи ново изказване в подкрепа на плана на Байдън за прекратяване на огъня, който предвижда замразяване на бойните действия в Газа и връщане на заложниците, заловени при нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври миналата година.

Прекратяването на огъня "ще отключи възможности за по-трайно спокойствие не само в самата Газа, но и в други райони, където конфликтът може да се разпространи", заяви Блинкен на среща с австралийския външен министър Пени Уонг.

В завоалиран намек за разочарованието на САЩ Блинкен каза: "Това, до което наистина се свежда въпросът, е всички страни да намерят начини да постигнат споразумение, а не да търсят причини за забавяне или за отказ."

"Спешно е всички страни да направят правилния избор през следващите часове и дни", отсече държавният секретар.

Опасения от разрастване на конфликта

Байдън се срещна в строго охраняваната Ситуационна зала на Белия дом с екипа си по национална сигурност, включително с вицепрезидента Камала Харис.

Той долетя до Белия дом след уикенд в дома си в Делауеър и след целувката на първата дама Джил Байдън се отправи направо към Овалния кабинет, без да дава коментар пред медиите.

Белият дом съобщи, че в разговора си Байдън и йорданският крал са "обсъдили усилията си за деескалация на регионалното напрежение, включително чрез незабавно прекратяване на огъня и сделка за освобождаване на заложниците".

Крал Абдула е призовал за "незабавно и постоянно прекратяване на огъня, за да се сложи край на катастрофата в Газа" и за "прекратяване на всички ескалиращи мерки", съобщиха от йорданския кралски двор.

През април Иран атакува директно Израел, извеждайки на открито дългогодишната си война в сянка след удара по иранска дипломатическа сграда в Сирия.

Съединените щати помогнаха за прихващането на безпилотните самолети и ракетите, поради което щетите бяха минимални.

Но Йордания се намира в деликатно положение заради голямото си палестинско население и мирното споразумение с Израел. Страната посочи, че не иска да бъде бойно поле.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че през април "успяхме да начертаем път, който в крайна сметка ни преведе през този период, без да се стигне до по-широка война".

"Но всеки път, когато имате един от тези цикли на ескалация, има риск страните да се пресметнат погрешно, има риск да предприемат действия, които излизат извън контрол", отбеляза Милър, цитиран от БГНЕС.