Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Заиграването на съдебните реформатори с Радев ще им донесе само печал или ще роди ново политическо чудовище

   
Заиграването на съдебните реформатори с Радев ще им донесе само печал или ще роди ново политическо чудовище

Цветанка Андреева

Пионерите на съдебната реформа в българската политика обосноваха публично защо ще си сътрудничат с президента. Според техния план, партиите в НС за пореден път трябва да се обединят в мнозинство срещу ГЕРБ и ДПС на Пеевски, за да свалят от председателския стол Рая Назарян, да сложат техен представител, който пък Радев да определи за служебен премиер. Този човек, трябва да е приемлив за Възраждане, БСП, ИТН, за хората около Чакъров и раздробеното представителство на „Величие“. Най-вече, новият председател трябва да е

удобен на президента Радев 

Разбира се това означава служебният премиер да е удобен за Кремъл, но очевидно съдебните реформатори ще преглътнат този факт. 

Сътрудничество на ППДБ с президента ще е връщане към началния етап на политическата криза от 2020 г. Тогава реформаторите от ДБ осигуриха на Радев защита от Гешев и влезнаха в обща компроматна война срещу ГЕРБ. Подкрепиха го за втория му президентски мандат и заработиха със създадената от него партия ПП.

Очевидно забравили последствията от това обвързване с Радев, днес някои от реформаторите искат да повторят този план. Да дадат политическа протекция на Радев срещу обвиненията му в корупция от  Пеевски. Реформаторите ще направят сянка над Радев, под която е вероятно той да изгради нов политически проект.

Сигурно така и си представят управленското мнозинство, съдебните реформатори - в съюз с нова формация на Радев ,срещу ГЕРБ и ДПС.

Стратегията им не отчита, обаче, 

големите рискове и негативите, 

които понесоха от първото си сътрудничество с Радев. Тогава той успя да ги използва за да си осигури институционална власт, втори мандат и политическо влияние. Те му подариха лидерството на протеста, той пък им даде политически партньор. Те му дадоха закрила от прокуратурата, той пък подкрепа за съдебна реформа. 

Впоследствие цялата натрупана от Радев власт се стовари върху тях. Те бяха наречени шарлатани, а електората им разбра за грандиозната им грешка да сложат за президент прокремълски човек.

Вероятността Радев да използва съдебните реформатори втори път е много голяма. След като те повторно му върнат служебната власт, при все че му я отнеха формално с промяна в конституцията, заедно с ГЕРБ и ДПС, реформаторите ще бъдат наказани от електората си на следващите избори.

Привържениците им вече знаят много добре 

кой е Радев и чий е Крим

Дали не са преценили риска обаче или имат качествено нова стратегия? Няма как блюстителите на съдебната реформа да не знаят, че предлаганото от тях сътрудничество с Радев може да взриви коалицията ППДБ. Дали пък вече не си правят сметка, че времето на ПП е приключило и искат да помогнат на Радев да ги отстрани, като им осигури нов политически партньор?

Омразата на някои олигарси към ГЕРБ и Пеевски ражда политически чудовища. Тяхната сметка е в следващи парламенти ГЕРБ и ДПС с Пеевски  да бъдат изолирани, но тогава проруската политика на Радев ще стане официална за цялото ни държавно управление.